Levensstijl en omgeving beïnvloeden pijngrens

Pijn © Thinkstock

Iemands pijngrens is afhankelijk van de levensstijl en de omgeving, zo blijkt uit nieuw wetenschappelijk onderzoek.

Elke persoon ervaart pijn op een andere manier. Uit nieuw onderzoek dat verscheen in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Communications blijkt dat de pijngrens afhankelijk is van de omgeving en de levensstijl. De pijngrens is dus flexibel en kan wijzigen.

Wetenschapers van het King’s College in London bestudeerden 25 eeneiige tweelingen. Zij hebben dezelfde genen, verschillen in hun gedrag zijn dus te verklaren door de omgeving of mutaties in functie van hun DNA.

Tweeling

Er werd getest hoe gevoelig de proefpersonen zijn voor pijn. Ze kregen iets warm op de huid gedrukt en moesten op een knop drukken vanaf het moment dat ze pijn voelden. Zo kon hun persoonlijke pijngrens worden vastgelegd. Daarna werden de volledige genetische codes van de tweelingen blootgelegd en vergeleken met 50 niet-verwante mensen.

Het onderzoek wees uit dat de pijngrens waarschijnlijk vooral wordt beïnvloed door veranderingen in de afstelling van het gen TrypA1. Dit gen heeft invloed op de manier waarop zenuwcellen pijn detecteren. “Het is een soort thermostaat die aangeeft hoe we hitte ervaren en dat gevoel omzet in pijn”, zegt hoofdonderzoeker Tim Spector op de website New Scientist.

Nieuwe pijnstillers

Door een organische reactie waardoor de structuur van het gen verandert, kan de pijngrens verlagen, zo bleek uit het onderzoek. Voorlopig is nog niet duidelijk welke leefgewoontes verantwoordelijk zijn voor de verandering. Het is de eerste keer dat onderzoekers aantonen dat het gen TRPA1 door omgevings- en levensstijlfactoren te wijzigen is. Het onderzoek kan een doorbraak betekenen voor pijnbehandelingen en de ontwikkeling van nieuwe pijnstillers. (AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content