Levenslessen van een 112-jarige

19/09/13 om 14:13 - Bijgewerkt om 15:34

Salustiano Sanchez-Blazquez, de oudste man ter wereld, is op 112-jarige leeftijd overleden. Wat was zijn geheim?

Levenslessen van een 112-jarige

Salustiano Sanchez-Blazquez, © Reuters

Salustiano Sanchez-Blazquez, volgens Guinness World Records de oudste man ter wereld, werd op 8 juni 1901 geboren in het Spaanse dorpje El Tejado de Bejar. Hij ging tot zijn 10 jaar naar school. Op 17-jarige leeftijd verhuisde Sanchez naar Cuba en in 1920 naar de Verenigde Staten waar hij als mijnwerker en bouwvakker werkte.

De oudste mens ter wereld overleed op 13 september op 112-jarige leeftijd en liet ons (onbewust) mogelijk enkele belangrijke levenslessen na en misschien ook het geheim voor een lang leven?

Bananen en pijnstillers

Naar eigen zeggen dankt Sanchez-Blazquez zijn lange leven aan één banaan en zes aspirines per dag, zo vertelde hij aan Guinness World Records toen die hem uitriep tot oudste man ter wereld. Over de weldaden van fruit hoeven we u niets meer te vertellen. Van aspirine wordt dan weer gezegd dat het preventief nemen van een halve aspirine op oudere leeftijd voordelen kan hebben. Zo zou het de kans op sommige soorten kanker enigszins verminderen en verkleint het de vorming van bloedklonters die een hartinfarct of beroerte kunnen veroorzaken.

Wees passioneel nieuwsgierig

De eeuweling was gefascineerd door de dulzaina, een spaans muziekinstrument dat lijkt op een hobo en zelf leerde spelen. Hij trad geregeld op tijdens huwelijken en vieringen.

Wees nederig

Toen hij door Guinness World Records uitgeroepen werd tot oudste man ter wereld, deed hem dat niet veel. Voor Sanchez was ouder worden geen grote verwezenlijking, maar gewoon een deel van het leven. Misschien was het net die houding die hem zo'n lang leven gaf. Uit een studie blijkt dat onze houding tegenover ouder worden een lang leven beïnvloedt: wie het tikken van de klok vreest, zal mogelijk niet lang leven.

Vind de liefde en houd ze vast

Sanchez, die in 1934 met zijn echtgenote Pearl trouwde, zal vast geweten - zoals ook uit zo vele onderzoeken blijkt - dat ware liefde een van de sleutels tot het geluk is.

Zoek een leuke hobby en hou ze vol

De 100-plusser hield van ontspanning. Zo hield hij volgens het Guinness World Records van tuinieren, kruiswoordraadsels oplossen en een kaartje leggen met vrienden. Uit onderzoek blijkt dat in de tuin werken stress en symptomen van depressie wegneemt. Kaarten is dan weer goed voor het sociaal contact dat het welzijn bevordert.

Lees meer over:

Onze partners