Lekkerder slapen na een neut alcohol

20/11/12 om 17:58 - Bijgewerkt om 17:58

Nederlanders geven aan iets beter geslapen te hebben na een alcoholisch drankje de avond voordien. Dat is een van de verrassende eerste resultaten uit het Groot Nationaal Slaaponderzoek bij onze noorderburen.

Carrières kunnen raar lopen en dat geldt ook voor die van Eus van Someren, gerespecteerd wetenschapper en hoofd van de Afdeling Slaap & Cognitie van het Nederlands Instituut voor Neurowetenschappen.

Tot 2002 was van Someren nog gitarist bij The Scene, een Nederlandse rockgroep rond zanger-componist-gitarist, Thé Lau, die ook in ons land veel succes kende met nummers als 'Blauw' en 'Brand'. Ze speelden zelfs 3 maal op Rock-Werchter. Van Someren combineerde dit toen al met wetenschappelijk onderzoek.

Nationaal Slaap Register

Van Someren ging in september 2009 op internet van start met het interactief Nationaal Slaap Register om een groot archief op te bouwen van slaapgegevens van zoveel mogelijk vrijwillige deelnemers. Zowel van goede als slechte slapers.

Inmiddels gingen al meer dan 3800 mensen in op dit aanbod. Ze vulden online een vragenlijst in waarin werd gevraagd naar gezondheid, slaapgewoonten en eventuele slaapproblemen.

Slaapdagboeken

Een 800 van hen hield gedurende één week ook een slaapdagboek bij: hoe lang ze in bed lagen, hoe lang ze sliepen, hoeveel alcohol ze dronken en hoeveel koffie. Met een kleine onlinetest werd hun reactietijd gemeten.

Uit de eerste tussenstand van alle resultaten blijkt dat 1 op de 20 mensen elke dag een slaapmutsje drinkt voor het slapengaan.

Volgens de dagboeken heeft die alcohol niet per se een slechte invloed op de nachtrust. De deelnemers gaven aan dat ze naar hun gevoel beter sliepen na avonden waarop een glas werd gedronken. Dit verschilt van wat men vaak in slaaplaboratoria registreert.

Deze vaststelling ging echter niet op voor mensen met slaapklachten. Per glas alcohol sliepen zij gemiddeld 9 minuten later in, maar ze werden wel op dezelfde tijd wakker.

Het glas alcohol leverde hen wel toch ook een voordeel op: ze hadden de indruk dat minder vaak wakker werden.

De bijhouders van de dagboeken waren overigens gematigde drinkers, met een gemiddelde van minder dan een glas per dag. Het zou voor steviger drinkers anders kunnen uitpakken.

Belgen ook zeer welkom

Het register richt zich vooral op Nederlanders, maar van Someren verzekerde dat Belgen ook zeer welkom zijn.

Wie deelneemt, en zo op een eenvoudige manier bijdraagt tot relevant wetenschappelijk onderzoek, ontvangt geregeld een mail met de vraag om een vragenlijst in te vullen. Naderhand word je op de hoogte gehouden van de resultaten.

Jan Etienne, Bodytalk

Eus van Someren licht deze en andere resultaten van zijn onderzoek toe in het VPRO programma Labyrint op Nederland 2, nu woensdag 21 november om 20:50 uur.

Lees meer over:

Onze partners