Leidt angst voor werkloosheid tot astma?

10/10/14 om 13:47 - Bijgewerkt om 13:47

Astma komt alsmaar vaker voor in Europa. De oorzaken zijn multifactorieel: luchtverontreiniging natuurlijk, blootstelling aan allergenen, en nu ook de vrees om zijn job te verliezen, en stress in het algemeen. Dat blijkt uit een nieuwe Duitse studie, waarover Artsenkrant bericht.

Leidt angst voor werkloosheid tot astma?

© Thinkstock

Tussen 2009 en 2011, een periode die in Europa gekenmerkt was door trage economische groei, hebben vorsers van de Universiteit van Düsseldorf meer dan 7.000 werknemers gevolgd. De groep bestond uit evenveel vrouwen als mannen, en de deelnemers moesten aanduiden of ze ademhalingsmoeilijkheden hadden en of ze vreesden binnen de twee jaar hun job te verliezen. Tijdens die periode werden 105 eerste astma-aanvallen gediagnosticeerd.

Volgens de resultaten is er wel degelijk een verband tussen een eerste astmacrisis en stress, vooral wanneer die stress het gevolg is van de angst om werkloos te worden. Voor elke stijging van de stress met 25% verhoogt ook het risico op astma met dezelfde proportie. En bij mensen bij wie die angst het grootst is, stijgt dat risico pijlsnel naar 60%. "Deze resultaten kunnen een verklaring zijn voor het feit dat er sinds het begin van de economische crisis een stijging is in de prevalentie van ademhalingssymptomen", aldus dr. Adrian Loerbroks, hoofdauteur van deze studie.

Of de vrees voor ontslag ook de astma veroorzaakt, kan niet met zekerheid worden bevestigd. (TE)

Lees meer over:

Onze partners