‘Langere vrouwen hebben meer kans om kanker te ontwikkelen’

Er is mogelijk een verband tussen de lengte van een vrouw en haar risico om op latere leeftijd kanker te ontwikkelen, zo blijkt uit een Amerikaanse studie.

Niet zozeer het gewicht, maar wel de lengte van een vrouw heeft een belangrijke impact op het risico op kanker na de menopauze. Hoe groter de vrouw, hoe groter het risico om een aantal kankers te ontwikkelen, zoals huid-, borst, darm-, baarmoeder-, nier-, schildklier- en eierstokkanker. Het risico op kanker bij postmenopauzale vrouwen stijgt bij elke 10 cm in lengte met 13 procent, aldus de studie. Voor nier-, endeldarm-, schildklier-, en bloedkanker is dat zelfs 23 tot 29 procent.

De resultaten van het onderzoek, gepubliceerd in het vakblad Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention, zijn gebaseerd op gegevens van 20.928 postmenopauzale vrouwen tussen de 50 en 79 jaar die kanker hadden ontwikkeld. De onderzoekers hielden tijdens hun studie ook rekening met andere risicofactoren zoals leeftijd, gewicht, opleiding, rookgedrag, alcoholconsumptie en hormoontherapie.

Kanker resultaat van groeiprocessen

Volgens de wetenschappers spelen de genetische factoren die met lengte geassocieerd worden mogelijk ook een rol in de ontwikkeling van kanker. ‘Uiteindelijk is kanker het resultaat van een aantal processen die te maken hebben met groei’, zegt hoofdonderzoeker Geoffrey Kabat van het Albert Einstein College of Medicine in New York, ‘dus is het logisch dat hormonen of andere groeifactoren die de lengte van het lichaam bepalen, ook het risico op kanker beïnvloeden.’

Bovendien hebben grotere vrouwen ook grotere organen, en dus ook meer orgaancellen, waardoor het risico groter is dat bepaalde cellen kwaadaardig worden.

De onderzoekers menen dat er verder onderzoek nodig is om een beter inzicht te krijgen in hoe lengtegerelateerde factoren tot kanker kunnen leiden. (TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content