Langdurige ziekte stijgt fors en treft 1 op 10 werkneemsters

15/12/15 om 07:53 - Bijgewerkt om 08:13

Het aandeel langdurig zieken bij de werknemers is in tien jaar met bijna de helft gestegen en stijgt de laatste twee jaar ook sneller dan ooit.

Langdurige ziekte stijgt fors en treft 1 op 10 werkneemsters

Ziek © iStock

Bij de werknemers zit ruim negen procent van de vrouwen meer dan een jaar ziek thuis. Bij de mannen geldt dat voor goed zeven procent. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het RIZIV, die deredactie.be uitbrengt. Het aandeel langdurig zieken bij de werknemers is in tien jaar met bijna de helft gestegen en stijgt de laatste twee jaar ook sneller dan ooit.

Halfweg dit jaar telde het RIZIV ruim 335.000 werknemers die een invaliditeitsuitkering krijgen, omdat ze meer dan een jaar ziek zijn. Het gaat om ruim 9 procent van de vrouwen en goed 7 procent van de mannen. Tien jaar geleden was nog 5,5 procent van de werknemers langdurig ziek. Hun aandeel is dus flink toegenomen, bij de vrouwen zelfs met bijna 70 procent.

Vergrijzing

Er speelt een vergrijzingseffect van de beroepsbevolking. Er zijn meer 50-plussers aan de slag, en oudere werknemers lopen meer risico om langdurig ziek te zijn. Anderzijds is het aandeel langdurig zieken in de jongere leeftijdsklassen in 10 jaar wel veel sterker toegenomen: met ruim 30 procent bij mannen en zelfs met 60 procent bij de vrouwen.

De ziekteverzekering houdt cijfers bij over de redenen waarom werknemers langdurig ziek thuis zitten. 35 procent van de langdurig zieken kampt met psychische klachten, vooral burn-out en depressie; en nog eens 30 procent heeft last van rugklachten en dergelijke. Het gaat om een stijging met 50 procent voor burn-out en depressie, en met meer dan 60 procent voor rugklachten.

Zelfstandigen

Opvallend is dat minder zelfstandigen dan werknemers langdurig ziek zijn. Het gaat bij de zelfstandigen om bijna 23.000 mensen of minder dan vier procent. Dat is minder dan half zo hoog als bij de werknemers. En het aandeel langdurig zieken bij de zelfstandigen is ook maar half zo snel gestegen als bij de werknemers. (Belga/AVE)

Onze partners