Langdurig gebruik van slaapmiddelen verdubbelt kans op valpartij

Oudere dame gevallen © Istock

Langdurig gebruik van slaapmiddelen verdubbelt de kans op een valpartij. Senioren worden daarom opgeroepen het gebruik ervan af te bouwen.

De vierde Week van de Valpreventie, die plaatsvindt van 20 tot en met 26 april, staat in het teken van de afbouw van slaapmiddelen. Uit onderzoek blijkt dat langdurig gebruik van slaapmiddelen de kans op een valpartij verdubbelt. Dat geeft overdag immers aanleiding tot onder meer moeheid en sufheid. Dat meldt het Expertisecentrum Val- en Fractuurpreventie Vlaanderen.

Ondanks het feit dat heel wat ouderen al jaren slaapmiddelen nemen, benadrukte professor Koen Milisen (KU Leuven) tijdens de persontmoeting dat slaapmiddelen maar voor een korte periode werken en dat goede nachtrust mits het in acht nemen van enkele voorzorgsmaatregelen ook voor ouderen zonder slaapmiddelen mogelijk is. Professor Micro Petrovic (UG) verwees naar onderzoek waaruit blijkt dat twee derde van de ouderen die chronisch slaapmiddelen nemen daar op korte termijn mee kunnen stoppen. Senioren worden opgeroepen over dit middelengebruik te praten met hun arts of apotheker.

Zelden gemeld bij dokter

Psychofarmaca is naast evenwichtproblemen, lage bloeddruk, slecht zicht, verkeerd schoeisel, onveilig gedrag en een onveilige omgeving een van de belangrijke risicofactoren op een val. Uit onderzoek blijkt dat 28 tot 35 procent van de thuiswonende 65-plussers minstens één keer per jaar valt. Deze percentages nemen toe met de leeftijd en zijn wellicht onderschat, want slechts één vijfde van de valpartijen wordt aan de huisarts gemeld. In woonzorgcentra loopt het jaarlijks valrisico op tot 70 procent.

Op oudere leeftijd kan zo’n val leiden tot kleine en ernstige letsels. Valletsels behoren tot de duurste categorie van trauma’s bij ouderen. De kostprijs voor de behandeling van heupbreuken bijvoorbeeld liep in 2010 op tot 308 miljoen euro. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content