Laat je huid gratis checken op verdachte huidvlekjes

03/05/12 om 10:37 - Bijgewerkt om 10:37

De week van 7 mei staat in het teken van huidkankerpreventie. In 29 landen, waaronder België, kan u naar een huidspecialist voor een gratis preventief onderzoek.

Eén Belg op zes zal te kampen hebben met huidkanker. Hoewel het eenvoudig te detecteren is, want de laesie zijn zichtbaar, toch is deze kanker de snelst groeiende in Europa. Maandag 7 mei schiet Euromelanoma, de pan-Europese campagne rond huidkankerpreventie, de week van het gratis huidonderzoek opgang. Indien vroegtijdig ontdekt, kan de kanker in vroeg stadium behandeld worden.

Vlekje gespot

Pigmentvlekjes zijn volkomen normaal, iedereen heeft er. Al zijn sommige vlekjes gevaarlijker dan andere. Daarom ligt de focus van de Euromelanoma campagne 2012 - 'Een vlekje gespot? Kijk niet zonder te zien!' - op het belang van de vroege detectie en behandeling van potentieel gevaarlijke huidvlekken. Tijdens onze detectiedagen kunnen potentieel gevaarlijke huidlaesie worden ontdekt en tijdig behandeld. En dit vooraleer het een echt probleem kan worden.

Een regelmatig huidonderzoek, is belangrijk. Het is aan te raden (zeker bij 50-plussers) om iedere maand de huid na te kijken op het veranderen van nieuwe of oude, verdachte vlekjes. Indien dat het geval is, is een raadpleging bij een dermatoloog noodzakelijk.

Doe het zelf

Indien u in volgende week de dermatoloog geen bezoek kan brengen, vindt u meer informatie op de website van Euromelanoma. U wordt er doorheen een zelfonderzoek van de huid geloodst.

Marleen Finoulst, Bodytalk

Lees meer over:

Onze partners