Koffie verlaagt het risico op diabetes

29/04/14 om 17:16 - Bijgewerkt om 20:34

Wie drie of meer kopjes koffie per dag drinkt, heeft tot 37 procent minder kans op diabetes. 'Koffie is alvast niet ongezond', stelt een onderzoeker van de Harvard-universiteit.

Koffie verlaagt het risico op diabetes

© Thinkstock

Koffie verkleint de kans op diabetes en hoe meer u ervan drinkt, hoe beter. Dat concludeert de School of Public Health van de Amerikaanse universiteit Harvard, schrijft The Independent. Gedurende enkele jaren werden 120.000 mensen en hun koffieconsumpties bestudeerd, gecombineerd met hun kans op diabetes. Mensen die de dagelijkse koffie-inname verhoogden met 1 kopje liepen achteraf 11 procent minder risico terwijl minstens 3 kopjes koffie per dag drinken goed was voor een verminderde kans op diabetes van 37 procent.

Extra klinische testen

Het nut van koffie wordt daarmee grondig onderstreept, maar de onderzoekers benadrukken wel dat er nog extra klinische testen nodig zijn om de cijfers ook echt hard te maken. Ook Richard Elliot, woordvoerder van Charity Diabetes UK, bevestigt dat. "De onderzoeksresultaten suggereren een verband tussen de verhoogde inname van koffie en de verminderde kans op diabetes, maar zelfs al komt die situatie regelmatig voor, dan nog is er geen direct verband. Zoiets moet verder onderzocht worden."

'Koffie is niet ongezond'

"Koffie is alvast niet ongezond", stelt Shilpa Bhupathizaju, co-onderzoeker en expert binnen het voedingsdepartement van de Harvard-universiteit. "Koffie bevat veel gezonde chemische verbindingen zoals bijvoorbeeld chlorogeenzuur, dat het metabolisme versnelt. Ook magnesium, dat de kans op diabetes type 2 verkleint, is in koffie te vinden", aldus de onderzoeker. "We kunnen dus stellen dat er een plausibel verband is tussen de koffie-inname en het risico op diabetes."

Ook al zou koffie met zekerheid kunnen helpen, sporten en gezond eten blijven nog steeds de twee vuistregels om suikerziekte tegen te gaan. Daar zijn zowel Elliot als Bhupathizaju het over eens. "Voldoende lichaamsbeweging en een gebalanceerd dieet staan nog steeds centraal om het risico op diabetes laag te houden", klinkt het. (KVW)

Lees meer over:

Onze partners