Karin Jiroflée (SP.A)

‘Knieprothesen enkel voor gezonde jongens en meisjes? Dat is schaamteloos Darwinisme’

Karin Jiroflée (SP.A) Kamerlid voor SP.A

‘Wie de zogenaamde verkwisting in de zorg écht wil aanpakken, moet uit een ander vaatje tappen en die prestatiegeneeskunde in twijfel durven te trekken’, schrijft Kamerlid Karin Jiroflée (SP.A) over het voorstel van N-VA om extra regels uit te werken voor knieprothesen voor bejaarden.

Er wordt door sommigen al jaren gemeld dat er in onze gezondheidszorg overconsumptie en verspilling bestaat. De medische wetenschap blijft verbazen en verbeteren, medicijnen worden efficiënter, de digitalisering in de zorg maakt veel mogelijk. Maar almaar blijven orakelen dat er ‘verspilling’ is? Vaak is dit soort betogen gewoon een opstapje voor besparingen en rationaliseringen. De federale regering heeft het voorbije jaar alleen al meer dan een miljard weggesneden uit de gezondheidszorg. Vraag is of dit ten goede komt aan de gezondheid van de mensen zelf?

Het klopt dat de mensen tegenwoordig langer leven – gelukkig maar – en dat maakt dat de zorgnoden er vandaag anders uitzien dan pakweg 50 jaar geleden. In ons land valt de toestand nog mee, maar de beelden uit Groot-Brittannië waar de ‘strijd tegen overconsumptie en verspilling’ in de gezondheidszorg heeft geleid tot patiënten die in ambulances op de parking van ziekenhuizen moesten worden geholpen wegens gesloten ziekenhuisvleugels, waren schrijnend. Het laatste staaltje ‘intellect’ in het debat inzake de betaalbaarheid van de gezondheidszorg kregen we te horen van een collega-parlementair van N-VA. De Vlaams-Nationalisten willen stevig het mes zetten in de terugbetaling van knieprothesen. Het aantal ingrepen moet volgens deze partij fors worden teruggedrongen ‘om verspilling tegen te gaan’.

Nog geen drie weken na de ‘Warmste week’ is dat alvast een ferme kniestoot voor alle oudere mensen die slecht te been zijn. Het voorstel past perfect in het plaatje dat N-VA al langer uittekent: wie oud is, maar zorg nodig heeft, moet vooral eerst bewijzen dat hij of zij nog goed te been is. Want anders verdien je dat niet, zo simpel is het. De knie als perfecte metafoor om solidariteit verder uit te hollen. Wandelt je dementerende papa graag maar zijn z’n knieschijven om zeep? Jammer, de prothesen zouden volgens N-VA veel beter worden ingeplant bij de hardwerkende Vlaming die er ‘productiever’ mee kan zijn. Misschien heeft papa zijn knieën wel vanaf zijn 13 jaar kapot gewerkt op de scheepswerf in Temse en heeft hij na een carrière van 50 jaar óók wel bijgedragen aan de sociale zekerheid? De hastag #schaamte is niet ongepast.

Vlaams-Darwinisten

En we kunnen zo van de voorbije jaren in onze gezondheidszorg nog veel schaamteloze voorbeelden opsommen. Belgen slikken te veel medicijnen en antibiotica in het bijzonder? Dat zal wel zijn. Maar wat is het antwoord van de regering? Ze trekt het remgeld op. Wijkgezondheidscentra werken succesvol en zorgen dat mensen op een laagdrempelige manier zorg krijgen. Wat doet de regering: een erkennings-stop invoeren en een audit laten uitvoeren, want zo’n performante gezondheidszorg aan zo’n lage prijs, dat zal wel niet kloppen… En nu dus het ‘ideetje’ van een regeringspartij om “te veel en te dure medische ingrepen” in de knieprothesen-sector aan te pakken? Sluit alvast de categorie van hoogbejaarde en demente patiënten gewoon uit en het is opgelost. Misschien nog een hastagje: #ShameYouToo.

In plaats van groepen patiënten uit te sluiten, pleiten gezondheidseconomen als Lieven Annemans ervoor om chirurgen die te snel opereren beter op te volgen. Dat is niet alleen realistischer dan de N-VA-piste, maar ook veel menselijker. Er zijn nog altijd te veel chirurgen die onnodige operaties uitvoeren. En dan moet zowat elke patiënt die in een ziekenhuis passeert alle radiologische toestellen laten zoemen, ook al is dat soort beeldvormingsonderzoeken vaak overbodig. Iedereen weet dat veel operaties en veel röntgenfoto’s de motor zijn van de prestatiegeneeskunde. Het is een akelig en vooral ongezond feit dat in de eerste plaats ‘de boîte’ moet draaien zodat ziekenhuizen niet failliet gaan. Via weinig transparante akkoorden dragen specialisten in ziekenhuizen een deel van hun honorarium af aan het ziekenhuis waar ze werken.

Wie de zogenaamde verkwisting in de zorg écht wil aanpakken, moet uit een ander vaatje tappen en die prestatiegeneeskunde in twijfel durven te trekken. Want net die maakt het voor artsen interessant om onnodige onderzoeken of dure ingrepen uit te voeren. En wij blijven met spanning wachten tot minister Maggie De Block haar Sisyphusarbeid heeft verricht: een hertekening van het ziekenhuislandschap via zorgregio’s en een alternatieve ziekenhuisfinanciering. Wij willen nog even afwachten wat dit allemaal concreet voor de zorgzoekenden gaat betekenen en wij willen de minister daar gerust enig krediet voor geven. Dit soort hervormingen duurt minstens een decennium, maar dat de Vlaams-Darwinisten vanuit de meerderheid ondertussen alstublieft hun ronduit stuitende voorstellen als ‘knieschijven enkel voor gezonde jongens en meisjes’ in de kast laten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content