Knappe studenten krijgen hogere scores

26/12/13 om 17:47 - Bijgewerkt om 18:01

Knappe en aantrekkelijke studenten krijgen betere punten en hebben meer kans om naar de universiteit te gaan.

Knappe studenten krijgen hogere scores

Student © Thinkstock

Uit een nieuwe Amerikaanse studie blijkt dat studenten met een mooi uiterlijk gemiddeld genomen hogere punten krijgen op school. Mede daardoor wordt hun kans om aan de universiteit te studeren groter.

Onderzoekers volgden 9.000 personen vanaf de middelbare school tot aan hun dertigste levensjaar. Wat bleek? Studenten die als 'knapper' werden beschouwd, kregen hogere punten van hun leerkrachten.

Te knap is nadelig

Volgens de studie moeten studenten er slechts een beetje beter uitzien dan gemiddeld. Personen met een uitzonderlijk mooi voorkomen, haalden geen betere scores dan zij die op vlak van schoonheid net boven het gemiddelde uitstaken. De onderzoekers verklaren dit door de negatieve connotatie die verbonden is met uitzonderlijk mooie mensen.

Want mooi zijn heeft ook nadelen. Knappe personen wekken snel de indruk een functie te hebben verkregen dankzij de looks en niet omwille van een talent.

Sociale vaardigheden

Deze studie focust zich op adolescenten. Maar eerder werd reeds onderzocht dat ook leerkrachten in lagere scholen, mooiere en voornamelijk schattigere leerlingen, betere punten geven.

De verklaring is niet enkel visueel van aard. Academische resultaten zijn namelijk nauw verbonden met sociale vaardigheden. Personen die een vlotte eerste indruk maken en zich snel uit hachelijke situaties kunnen redden, hebben meer kans om door te stoten naar de universiteit.

Bron: www.spring.org.uk

Lees meer over:

Onze partners