KMO-ondernemers lijden onder hoge stress

De last van de verantwoordelijkheid voor een onderneming mag blijkbaar heel letterlijk genomen worden. Want ondernemers kampen met aanzienlijk meer stress dan de rest van de bevolking, volgens een recent onderzoek in Wallonië.

Er wordt zeer vaak verwezen naar de hoge stress die veel werknemers teistert. Maar volgens de Luikse professoren Philippe Mairiaux en Isabelle Hansez, zijn veel ondernemers zeker niet beter af. Integendeel zelfs en de situatie in Vlaanderen lijkt niet beter.

Mairiaux en Hansez presenteerden recent de resultaten van hun enquête onder 1100 leidinggevenden van Waalse bedrijven. Die hebben vooral betrekking op kleine en middelgrote ondernemingen, want bijna 85% leidde een “erg klein bedrijf”.

Slechte cijfers

Het rapport schetst een verontrustend beeld van de gezondheid van deze ondernemers. Slechts 67% beoordeelt zijn gezondheid als goed tot zeer goed, terwijl dit voor de globale bevolking rond 82% schommelt.

Bijna 7% beschouwt zijn gezondheid als slecht tot zeer slecht tegenover minder dan 2% voor de bevolking.

Ongeveer 33% kampt met depressieve neigingen en angstgevoelens, tegenover slechts 9% van hun werknemers.

Een 20% staat aan de rand van een burn-out, veel hoger dan onder de hogere kaders van ondernemingen geregistreerd wordt.

Hoge werklast en te weinig slaap De ondernemers scoren ook erg hoog op drie risicofactoren voor stress en burn-out.

Ze presteren veel uren: 37% haalt meer dan 60 werkuren per week.

Een 22% slaapt gemiddeld geen 6 uur per nacht en slechts 1 op 3 gunt zichzelf één vrije dag per week.

Globaal doen de patrons wel meer aan sport dan de rest van de bevolking, maar een 60% heeft geen regelmatige fysieke activiteit tijdens hun vrije uren.

Belangrijkste klachten

De reeks van klachten is te voorspellen: algemene vermoeidheid, spierpijnen, rugklachten, slaapstoornissen en hoofdpijn scoren alle erg hoog. Bijna 1 op 3 kreeg af te rekenen met angstaanvallen of depressieve neigingen. Een 60% heeft overgewicht en ruim 16% heeft een BMI hoger dan 30.

De oorzaak van al die spanningen schuilt in de eerste plaats in de werkdruk, gevolgd door de administratieve rompslomp, onbetaalde facturen en tekort aan financiële middelen en uiteindelijk ook het personeelsbeheer.

Een sterke motivatie en grote passie voor het werk kunnen veel goedmaken, maar de vraag is tot waar die bescherming strekt.

Vlaanderen?

De gegevens over de werkdruk bij de Waalse ondernemers sluiten aan op die voor de Vlaamse. Uit de werkbaarheidsenquête van 2010 van de Vlaamse Stichting Innovatie en Arbeid blijkt dat Vlaamse ondernemers eveneens lange werkweken met veel uren trekken.

Ze kampen met werkstress en hebben het moeilijk om het werk met het privéleven in balans te brengen. Ruim 60% geeft aan dat de werkdruk problematische proporties aanneemt. Bij 1 op 6 is het risico dat ze er mentaal onderdoor gaan zelfs zeer hoog.

Meer informatie hierover vind je op de website van de Stichting Innovatie en Arbeid.

Jan Etienne, Bodytalk

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content