Kleine mensen lopen groter risico op slokdarmkanker

03/10/14 om 09:38 - Bijgewerkt om 09:37

Grote mensen hebben een lager risico op slokdarmkanker en op Barrett slokdarm, de voorloper van slokdarmkanker. Dat is op het eerste gezicht vreemd, want de relatie tussen lengte en, bijvoorbeeld, colorectale kanker is precies omgekeerd.

Kleine mensen lopen groter risico op slokdarmkanker

De omgekeerde relatie tussen lichaamslengte en het risico op slokdarmkanker is toch wel verrassend. © iStock

Dat blijkt uit nieuw Amerikaans onderzoek, waarover Artsenkrant bericht.

"Mannen kleiner dan 170,2 cm en vrouwen kleiner dan 157,5 cm lopen een twee keer zo hoog risico op slokdarmkanker en Barrett slokdarm dan mannen groter dan 182,9 cm en vrouwen groter dan 165,1 cm", berekenden de onderzoekers. Voor hun analyse gebruikten ze gegevens van 14 epidemiologische studies. Het gaat in totaal om 999 personen met slokdarmkanker, 2.061 personen met Barrett slokdarm en 2.168 gezonde controles.

Uitzondering

"Op zich is die omgekeerde relatie tussen lichaamslengte en het risico op slokdarmkanker toch wel verrassend", stellen de onderzoekers, "aangezien voor andere kankers - bv. colorectale kanker, maar ook prostaatkanker en borstkanker - grote mensen een hoger risico lopen dan kleinere mensen."

Toch zijn de cijfers overtuigend: hoe kleiner de lengte, hoe groter het risico op slokdarmkanker, zowel bij mannen als bij vrouwen. Een gelijkaardige trend doet zich voor bij Barrett slokdarm, een aandoening van het onderste deel van de slokdarm waarbij de slokdarmbekleding is gewijzigd en die wordt gezien als 'het voorstadium van slokdarmkanker' - patiënten met Barrett slokdarm hebben een 30 tot 50-keer verhoogde kans op slokdarmkanker.

Het onderzoek werd gepubliceerd in het vakblad Clinical Gastroenterology and Hepatology.

Peter Raeymaekers

Lees meer over:

Onze partners