Kinderen die televisie kijken later dikker en onbeweeglijker

17/07/12 om 16:31 - Bijgewerkt om 16:31

Wie als klein kind uren voor de televisie doorbracht, is later dikker en onbeweeglijker dan spruiten met televisieverbod. Ook de werktijden van de ouders hebben invloed op het gewicht van hun kroost.

Kinderen die televisie kijken later dikker en onbeweeglijker

© Thinkstock

Volgens een Canadees onderzoek heeft elk uur voor de televisie op lange termijn effect op de lichaamsomvang en sportiviteit. Hoe langer kinderen op jonge leeftijd voor de buis zitten, des te groter is hun heupomvang tegen hun tiende levensjaar. Een Australisch onderzoek legt dan weer het verband tussen de werktijden van de ouders en overgewicht bij hun kinderen.

Minder spierkracht, meer heupen

Uit het onderzoek van het team rond Caroline Fitzpatrick en Linda Pagani, onderzoekers aan de Universiteit van Montréal, bleek dat de spierkracht van kinderen die langer televisie keken, verminderde. De heupomvang nam volgens de wetenschappers dan weer toe: een kind dat op 4,5 jaar per week 18 uur voor de buis zat, had op zijn tiende levensjaar gemiddeld 7,6 millimeter meer heupomvang dan een kind dat geen televisie had gekeken.

"Hogere televisieconsumptie verdringt niet alleen actieve vormen van vrijetijdsbesteding, maar geeft wellicht ook een vals beeld over gezonde voeding", verklaarde Pagani. Wat betreft de relatief geringe waarden geven de wetenschappers aan dat de negatieve effecten zich over de jaren heen opstapelen.

18 uur per week voor de televisie

15 procent van de kinderen brachten volgens hun ouders wekelijks 18 uur per week door voor de televisie. Aan het begin van het onderzoek, op de leeftijd van circa 2,5 jaar, zaten de kinderen al gemiddeld 8,8 uur per week voor de buis.

In de Verenigde Staten raadt de Vereniging van Amerikaanse Kinderartsen (American Academy of Pediatrics) aan dat kinderen vanaf twee jaar dagelijks niet langer dan twee uur televisie mogen kijken.

Ook werktijden ouders hebben invloed

Dat ook de werktijden van beide ouders het gewicht van de kinderen beïnvloeden, stelde Australische wetenschappers rond Vivienne Moore van de University of Adelaide in een rapport vast.

Vooral kinderen wier vader 's avonds, 's nachts of in het weekend werkt, liepen een hoger risico op overgewicht, berichtten ze onlangs in het vakblad Journal of Obesity. De wetenschappers vermoeden dat er een verband is tussen de werktijden en de kook- en voedingsgewoonten binnen het gezin.

1.314 kinderen

Het team van Fitzpatrick en Pagani bevroeg de ouders van 1314 kinderen vanaf de leeftijd van ongeveer 2,5 jaar naar hun televisiegedrag. Op latere leeftijden brachten ze de heupomvang en capaciteiten van de kinderen in kaart.

Als controlewaarden hielden de wetenschappers ook rekening met gegevens zoals de body mass index (bmi) van de moeder, het behaalde diploma en het inkomen. (Belga/GM)

Lees meer over:

Onze partners