Kinderafdelingen ziekenhuizen liggen overvol

23/11/12 om 21:24 - Bijgewerkt om 21:24

De kinderafdelingen in de ziekenhuizen liggen overvol. Soms moeten dokters patiënten zelfs doorsturen naar een ander ziekenhuis omdat er bij hen geen plaats meer is.

Kinderafdelingen ziekenhuizen liggen overvol

© Belga

De kinderafdelingen in de ziekenhuizen liggen overvol. Soms moeten dokters patiënten zelfs doorsturen naar een ander ziekenhuis omdat er bij hen geen plaats meer is. Dat bericht vtm in Het Nieuws. Aanleiding voor de drukte is vooral het RSV-virus. Viroloog Marc Van Ranst bevestigt dat het om een jaarlijks fenomeen gaat, maar hij wijst erop dat door de vaccinaties tegen het rotavirus, er nu juist meer plaats is voor RSV-patiëntjes.

Het RSV-virus is een zware infectie van de luchtwegen, waarbij kleine kinderen ademhalingsmoeilijkheden kunnen vertonen. Van Ranst wijst erop dat dit virus elke winter uitbreekt. "De piek bij kleine kinderen ligt net voor Nieuwjaar. Men kan er bijna de klok op gelijk zetten", klinkt het. Behalve eventueel zuurstof toedienen, is er weinig te beginnen tegen RSV. Een vaccin bestaat niet.

Volgens Van Ranst kunnen nu meer zieke kinderen dan vroeger terecht in het ziekenhuis, omdat er niet langer patiëntjes met rotavirus moeten worden behandeld. "Tegen het rotavirus, dat diarree veroorzaakt, wordt er sinds 2007 gevaccineerd. Ongeveer 90 procent van de jonge kinderen heeft het vaccin al gekregen", zegt de viroloog. Volgens hem is hiermee de drempel om RSV-patiënten in het ziekenhuis op te nemen, verlaagd. "Een goede zaak", meent Van Ranst.

Of het RSV-virus erger toeslaat dan andere jaren, wilde hij niet zeggen. "We wachten hiervoor tot de piek achter de rug is". (Belga/INM)

Onze partners