Kind kilo lichter na weren limonade

22/09/12 om 08:57 - Bijgewerkt om 08:57

Kinderen geen suikerhoudende dranken geven, helpt bij het bestrijden van overgewicht.

Kind kilo lichter na weren limonade

De Nederlandse onderzoeker Martijn Katan van de Vrije Universiteit in Amsterdam en zijn collega's gebruikten een groep van 600 Nederlandse kinderen tussen 5 en 11 jaar als proefpersoon.

De ene helft van de kinderen kreeg elke dag een blikje limonade met suiker, de andere groep limonade met zoetstof, de lightvariant dus. Na 1,5 jaar bleek de laatste groep 1 kilo lichter dan de eerste groep. Dat verschil was verklaarbaar door minder lichaamsvet.

Milieu
Volgens de onderzoekers lijkt het voor de hand te liggen dat je afvalt als je minder suiker binnenkrijgt. Maar kinderen hadden ook de verminderde suikerinname kunnen compenseren door meer te eten. Dat bleken ze niet te doen.

De wetenschappers benadrukken wel dat kraanwater beter is dan light dranken, "zowel voor de tanden als voor het milieu", maar dat hebben ze bewust niet gebruikt omdat ze niet wilden dat de kinderen wisten of ze een gesuikerd of een niet-gesuikerd drankje meekregen.

De onderzoekers publiceerden hun bevindingen in The New England Journal of Medicine.

Hartproblemen
De Nederlandse Hartstichting noemt het belangrijk nieuws voor ouderen en leerkrachten. "Op lange termijn heeft slechts één glas minder limonade per dag dus al een enorm gunstig effect op het gewicht van een kind", aldus voedingsdeskundige Ineke van Dis.

"Het scheelt een kilo gewicht in anderhalf jaar. Dat is een belangrijke conclusie, want voor een kind betekent een gezond gewicht dat hij of zij later minder kans heeft om hartproblemen te ontwikkelen", aldus Van Dis. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners