Kerststress: Wat een ellende!

27/12/12 om 16:41 - Bijgewerkt om 16:41

Januari is goed voor 9 tot 11 procent van alle overlijdens in één jaar. En misschien heeft de kerststress daar wel zijn aandeel in.

In de wintermaanden sterven meer mensen dan in de zomer. Dat lijkt logisch want de 'dodelijke' golven van griep komen vooral in de winter voor. Maar dé topmaand van de overlijdens is... januari. Die ene maand is goed voor 9 tot 11 procent van alle overlijdens in één jaar. En misschien heeft de kerststress daar wel zijn aandeel in....

December, de gezelligste maand van het jaar? Met mooi verlichte straten, gezellige muziekjes en een flinke geut glühwein en leuke cadeautjes? Precies, maar al dat moois is alleen maar de verpakking van een maand die door velen - vooral vrouwen - als bijzonder stresserend wordt ervaren.

Uit onderzoek blijkt dat een van de grootste stressfactoren in de eindejaarsperiode de zoektocht naar geschikte cadeautjes is. Om nog niet te spreken van het kerstmenu en de feestdis waar tante Jeanne en nonkel Gustaaf zeker niet naast elkaar mogen zitten en iedereen - en vooral de gastvrouw - angstvallig bompa in het oog houdt omdat hij vreemd uit de hoek kan komen als hij een glas teveel op heeft .

Stressklachten zoals hoofdpijn, slapeloosheid, maag- en buikpijn worden veel vaker in de eindejaarsperiode genoteerd dan op andere momenten van het jaar. Maar ook vermoeidheid, futloosheid, hoge bloeddruk, hyperventilatie en angst omdat de geldbeugel sneller dan anders leeg lijkt te geraken, duiken op.

Vooral vrouwen zijn er bijzonder gevoelig voor. Alertheid is dus aangeraden. En een aantal vooraf ingebouwde rustmomenten.

Désirée De Poot

Bron: www.statbel.fgov.be


Lees meer over:

Onze partners