Ken uw lichaam: 7 mogelijke symptomen van kanker

Weinig mensen controleren hun lichaam dagelijks op verdachte veranderingen. Het is nochtans belangrijk om te weten wat voor uw lichaam normaal is en wat niet, zodat u eventuele veranderingen kan opmerken en signaleren.

Uit onderzoek blijkt dat vrouwen vaker waarschuwingssignalen voor kanker herkennen dan mannen, zoals knobbeltjes in de borst, veranderingen in de stoelgang en verdachte huidvlekjes. Maar zowel voor mannen als voor vrouwen is het van essentieel belang om te weten voor welke symptomen het uitkijken is.

Aarzel dus nooit om naar de dokter te stappen wanneer u een verandering aan uw lichaam opmerkt die een mogelijke voorbode van kanker zou kunnen zijn. Als deze verandering onschadelijk blijkt te zijn, zal de dokter u zelfs gerust kunnen stellen. Dus, hoe sneller u de dokter raadpleegt, hoe beter. En omdat kennis macht is: dit zijn mogelijke symptomen die kunnen wijzen op kanker.

Knobbeltje of zwelling

Een knobbeltje of zwelling eender waar op het lichaam verdient een check-up. Vrouwen moeten regelmatig hun borsten controleren op knobbeltjes, maar ook aanhoudende zwellingen op de rest van het lichaam, zoals de oksel, de nek, de lies of de borststreek, kunnen een waarschuwing zijn.

Hoest en pijnlijke keel

Iedereen heeft wel al eens last van een al dan niet zware hoest, hese stem en een zere keel wanneer we verkouden zijn. Maar zoals alles in uw lichaam, is het aan te raden om iets dat binnen de drie weken nog niet genezen is, te laten onderzoeken door de dokter. Dus ook een pijnlijke keel en aanhoudende hoestbuien.

Bloed ophoesten

Bloed ophoesten is nooit een goed teken en moet dus onmiddellijk door een dokter onderzocht worden, ongeacht de hoeveelheid bloed en de frequentie van het hoesten. Dit kan een mogelijk symptoom van longkanker zijn.

Vermagerd zonder te diëten?

Dat uw gewicht fluctueert is normaal. Maar als u niet op dieet bent of zwaar bent beginnen sporten en toch een aanzienlijk aantal kilo’s kwijt bent, zou er misschien een belletje moeten rinkelen. Maak een afspraak met uw dokter.

Moeilijker urineren

Met het ouder worden, ondervinden heel wat mannen moeilijkheden bij het plassen. Ze moeten vaker naar het toilet of dringender of ze zijn niet in staat te gaan wanneer het moet. Deze symptomen zijn meestal het gevolg van een grotere prostaat, een kwaal die vaak voorkomt en dus geen reden tot bezorgdheid is. Maar af en toe kan het een teken zijn van prostaatkanker. In beide gevallen is het aangeraden om een dokter te raadplegen.

Voor vrouwen is een ontsteking aan de urinewegen dan weer vaak de reden waarom ze moeilijkheden of pijn ondervinden bij het plassen. Die ontsteking geneest meestal snel. Indien niet, dan moet elke verandering in uw plasgewoonte aan uw dokter worden voorgelegd.

Wondjes en zweren

Veel mensen hebben last van koortsblaasjes wanneer ze gestresseerd zijn of als hun immuunsysteem verzwakt is. Over het algemeen hoeft u zich er geen zorgen over te maken, want koortsblaasjes verdwijnen meestal binnen de twee weken. Zweren die binnen de drie weken nog niet verdwenen zijn, verdienen de nodige aandacht van de dokter. Hetzelfde geldt voor andere wondjes op uw lichaam.

Praat over uw toiletgewoonte

Diarree of veranderingen in uw darmsysteem zijn het gevolg van een bacterie of slechte voedingsgewoontes. Maar veranderingen in uw stoelgang die al een tijdje aan de gang zijn of bloed in de stoelgang zijn redenen om naar de dokter te gaan. (TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content