Kauwen helpt om te vermageren

Een onderzoek aan de universiteit van het Nederlandse Wageningen heeft uitgewezen dat een maag vol vocht er niet voor zorgt dat we minder eten. Kauwen doet dat echter wel…

Een groot glas water drinken, net voor de maaltijd. Dat zou hét middel zijn om minder eetlust te hebben en te vermageren. Wie dat dacht, is er aan voor de moeite. Een onderzoek aan de universiteit van het Nederlandse Wageningen heeft immers uitgewezen dat een maag vol vocht er niet voor zorgt dat we minder eten. Kauwen doet dat echter wel…
Het onderzoek op zich was niet echt smakelijk. Vrijwilligers kregen via een slangetje in de neus rechtstreeks een cake-oplossing in de maag. Bij een eerste groep ging het om 800 ml vloeibare cake, bij de tweede groep amper 100 ml cake. Maar het aantal calorieën in beide oplossingen was hetzelfde. Terwijl ze die cake-oplossing kregen, werd hen ook een bordje met cake voorgeschoteld. Ze moesten op de plakjes cake kauwen. De ene groep één minuutje, de andere maar liefst acht minuten. Beide groepen mochten de gekauwde cake niet inslikken, maar moesten die uitspuwen.

Tot daar het wansmakelijke gedeelte. Een halfuurtje later kregen alle groepen een lekkere, verzorgde lunch. De onderzoekers telden het aantal calorieën die de vrijwilligers binnenspeelden op. Daaruit bleek dat weinig (100ml) of veel (800ml) cake-oplossing in de maag niets uitmaakte. Beide groepen aten met smaak evenveel calorieën tijdens de maaltijd. Conclusie: een gevulde maag zorgt niet voor een vol gevoel. De onderzoekers stelden zelf dat het vloeibare eten te snel door de maag liep om een effect te hebben. Hetzelfde dus wat je met een glas water hebt.

Maar als de twee kauw-groepen werden vergeleken (één minuutje kauwen of 8 minuten kauwen), was er wél een groot verschil. Eén minuut kauwen zorgde al voor een vermindering aan eetlust van ruim 10 procent. Wie het op kon brengen om 8 minuten te kauwen, zag zijn eetlust tot bijna 20 procent dalen. Volgens de onderzoekers heeft dat alles te maken met de prikkels uit de mond. Die zouden een grote invloed hebben op het hongergevoel. De neussonde had geen effect want er werd ook een proefgroep ingezet die alleen de neussonde kreeg, zonder bijvoeding en zonder speciaal te moeten kauwen.

Maar wat moeten we nu met deze resultaten? Daar hebben de researchers nog geen eenduidig antwoord op. Het feit op zich is al belangrijk, maar eigenlijk zouden ze eerst willen onderzoeken hoe het zit met de maaglediging.

Désirée De Poot

Bron: Nature.com

Partner Content