'Kantoorstof' kan nadelig zijn voor de gezondheid

27/02/12 om 14:26 - Bijgewerkt om 14:26

De lucht in kantoren bevat meer metalen die een nadelig effect kunnen hebben op de gezondheid.

Printers en computers vormen een bron van fijn stof in zo'n kantooromgeving, zo blijkt uit een onderzoek aan de Universiteit Antwerpen.

Voor zijn doctoraat bestudeerde Benjamin Horemans fijn stof in twintig Antwerpse kantoren. De resultaten bundelde hij in een van de grootste gegevenscollecties over fijn stof in Belgische kantoren. Die informatie maakt het mogelijk om de gezondheidsrisico's door "kantoorstof" beter in te schatten.

"De resultaten vallen eigenlijk nog wel mee", verduidelijkt de onderzoeker. "Als je de concentratie van de totale stofmassa vergelijkt met andere binnenhuisomgevingen, dan ligt die in de kantoren lager. Maar in de kantoren vind je wel meer metalen in het stof die een nadelig effect kunnen hebben op de gezondheid.

Een echt groot gezondheidsrisico is er niet, maar overdag merk je een toename van de concentratie van heel kleine stofdeeltjes in de binnenlucht in de kantoren. Dat wijst op de aanwezigheid van een bron van fijn stof binnenshuis. Het gebruik van printers en computers is daar niet vreemd aan." (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners