'Kankerrisico verschilt per woonplaats'

04/07/15 om 05:08 - Bijgewerkt om 05:08

Jaarlijks krijgen 65.000 Belgen te horen dat ze aan kanker lijden. Maar de ziekte treft niet elk gebied even hard. Kankers die ontstaan in de mondholte bijvoorbeeld komen in de stad Bergen voor bij ongeveer 10 op de 100.000 mannen. In het noordoosten van de Kempen is dat drie keer minder.

'Kankerrisico verschilt per woonplaats'

© iStockphoto

Dat schrijven de kranten van Mediahuis, op basis van een analyse van het Kanker­register, onlangs gepubliceerd in het vakblad Cancer Epidemiology.

De kans op leverkanker stijgt hoe dichter men bij de Franse grens woont. Hoe dichter bij de Nederlandse, hoe kleiner de kans op dit soort kanker. Ook voor andere tumoren, zoals longkanker, zijn er opvallende verschillen tussen de regio's. Maar de spreiding ligt dan anders. Longkanker bij vrouwen bijvoorbeeld komt het meeste voor in de buurt van Luik en veel minder in de regio Doornik-Bergen.

Verhuizen?

"Een van de verklaringen is het grote effect van onze levensstijl op het ontwikkelen van sommige kankers", zegt Liesbet Van Eycken, directrice van de Stichting Kankerregister, in de krant. "Voor hoofd- en halskankers gaat het dan vooral om overmatig alcoholgebruik, longkanker is voornamelijk het gevolg van roken."

Luchtvervuiling zou slechts voor 2 tot 4 procent van de kankers verantwoordelijk zijn.

Verhuizen is geen optie, aldus Van Eycken. Het heeft "geen zin om met z'n allen dichter bij de Nederlandse grens te gaan wonen. Deze resultaten bewijzen vooral dat er in bepaalde gebieden extra veel werk is om mensen aan te sporen om veel gezonder te gaan leven".

(Belga/RR)

Lees meer over:

Onze partners