Kankermedicijn werkt toch niet tegen Alzheimer

© Thinkstock

Vier teams van wetenschappers slaagden er niet in een studie uit 2012 te repliceren, die een positief effect had vastgesteld van kankermedicijn Bexaroteen in de behandeling van de ziekte van Alzheimer. Dat meldt het Franse persagentschap AFP.

In de ophefmakende studie uit 2012, die verscheen in het wetenschappelijke tijdschrift Science, behandelden wetenschappers muizen met het kankermedicijn Bexaroteen. Ze stelden vast dat de diertjes na de behandeling niet enkel slimmer werden, maar ook dat de plaques in hun hersenen binnen enkele uren begonnen te verdwijnen.

De onderzoekers concludeerden dat het medicijn de aanmaak van het eiwit Apolipoproteïne E stimuleert, dat door Alzheimer veroorzaakte amyloïde plaques verwijdert. Een recente studie aan de universiteit van Florida slaagde er echter niet in dat resultaat te repliceren. ‘We wilden zien of we op die eerdere bevindingen konden voortbouwen, maar dat lukte niet’, zegt neurowetenschapper David Borchelt van de Universiteit van Florida aan AFP.

‘Niet tegen Alzheimer voorschrijven’

Nog twee andere studies – aan de universiteit van Chicago en aan het Vlaams Instituut voor Biotechnologie – kwamen tot vergelijkbare conclusies. Een vierde studie stelde wel toegenomen mentale vermogens vast bij de muizen, maar geen oorzakelijk verband. ‘We zagen dat de muizen hun verloren cognitieve vermogens herwonnen, maar konden niet bewijzen dat Bexaroteen de hersenplaques verwijderde’, zegt Iliya Lefterof van de Universiteit van Pittsburgh.

De auteurs van de nieuwe studies waarschuwen voor het voorschrijven van Bexaroteen voor de behandeling van Alzheimer. ‘We hebben allemaal al dergelijke verhalen gehoord’, legt Robert Vassar van de Northwestern University uit. ‘Bexaroteen heeft echter zware neveneffecten. Die praktijk moet dus, in het licht van de recente studies, onmiddellijk ophouden.’ (JDW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content