‘Kankerimmunotherapie is dé wetenschappelijke doorbraak van 2013’

Het tijdschrift Science is erg hoopvol over een nieuwe kankerbehandeling, waarbij het immuunsysteem van de patiënt wordt bijgesteld.

Kankerimmunotherapie is de belangrijkste wetenschappelijke doorbraak van 2013. Dat vindt althans het vakblad Science. Hoewel het onderzoek pas in een beginfase is, noemt het blad de tests met de therapie erg hoopgevend.

De methode brengt volgens Science een revolutie teweeg in de manier waarop artsen tegen kanker aankijken. Terwijl oncologen bij de behandeling van de ziekte traditioneel de tumoren zelf bestraalden, wordt bij kankerimmunotherapie het afweersysteem van de patiënt dusdanig bijgesteld dat het sterk genoeg wordt om zelf de tumoren te bestrijden.

Twee typen

Bij één type kankerimmunotherapie worden de T-cellen van een patiënt genetisch aangepast, zodat ze kankercellen herkennen en gaan bestrijden. T-cellen zijn witte bloedcellen die het immuunsysteem dienen. Onderzoekers behandelden 75 leukemiepatiënten volgens die methode. Bij 43 patiënten ging de kanker nadien in remissie.

Bij een tweede type kankerimmunotherapie worden de T-cellen ‘gedeblokkeerd’ om tumoren effectiever te bestrijden. Dat gebeurt door antilichamen toe te dienen. Bij een onderzoek met die tweede methode krompen de tumoren bij 29 procent van de patiënten met nierkanker en bij 31 procent van de patiënten met huidkanker. (YD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content