Kanker kost de EU 126 miljard euro per jaar

31/10/13 om 14:01 - Bijgewerkt om 14:01

Onderzoekers van de universiteit van Oxford hebben voor het eerst geprobeerd om de volledige economische kost van kanker in de Europese Unie te becijferen. Daaruit blijkt dat kanker 126 miljard euro kosten heeft veroorzaakt in 2009.

Kanker kost de EU 126 miljard euro per jaar

© Thinkstock

Volgens Britse onderzoekers heeft kanker in 2009 - het laatste jaar waarvan de cijfers allemaal verwerkt zijn - de 28 lidstaten van de Europese Unie in totaal 126 miljard euro gekost. Daarvan ging 40 procent naar de gezondheidszorg, een kwart daarvan ging naar geneesmiddelen.

De overige 60 procent gaat naar kosten die onrechtstreeks worden gemaakt, zoals de kost voor de mantelzorg en de verloren arbeidsproductiviteit. Het is trouwens de eerste keer dat onderzoekers een poging hebben gedaan om de economische kosten zo goed en zo volledig mogelijk in kaart te brengen. Daarom bekeken ze niet alleen de rechtstreekse kosten, maar ook de gemiste opbrengsten door het niet kunnen werken of vroegtijdig overlijden. Ook de kosten die onrechtstreeks werden gemaakt omdat mantelzorgers palliatief verlof namen of zelf minder gingen gaan werken om hun geliefden te helpen werden in rekening gebracht.

Kosten variëren binnen Europa

De onderzoekers van de universiteit van Oxford hebben bovendien de kosten van kanker per land en per burger berekend. Zo stellen ze dat kanker in Europa aan elke bewoner zo'n 102 euro kost. Ter vergelijking: in de VS is dat 188 euro per Amerikaan. Maar binnen Europa variëren die kosten enorm.

Zo kost de oncologische zorg in Bulgarije gemiddeld 16 euro per inwoner en in Luxemburg 184 euro per Luxemburger. België zit met 94 euro onder dat Europese gemiddelde. Buurland Frankrijk telt 110 euro per burger en Nederland 130 euro per inwoner. Landen die nog lager scoren dan België zijn Spanje (90 euro) en de Groot-Brittannië (85 euro). Alle andere landen die lager scoren zijn de 'nieuwe' EU-landen. Alle 'oude' EU-landen scoren hoger.

Het rapport verscheen ondertussen ook in The Lancet.

Bron: De Apotheker

Lees meer over:

Onze partners