Kan je ziek worden van het Steve Jobs-dieet?

31/01/13 om 10:00 - Bijgewerkt om 10:00

Acteur Ashton Kutcher belandde in het ziekenhuis door het fruitarisch dieet van Apple-oprichter Steve Jobs te volgen.

Kan je ziek worden van het Steve Jobs-dieet?

Voor zij die denken dat fruit enkel gevaarlijk is als het op je hoofd valt, heeft de Amerikaanse acteur Ashton Kutcher een tot hier toe relatief onbekend gevaar van een exclusief fruitdieet blootgelegd.

Kutcher is binnenkort te zien in een film over Apple-oprichter Steve Jobs, een occasionele fruitariër in de jaren 70. Nadat Kutcher als voorbereiding op zijn rol het Steve Jobs-dieet had uitgeprobeerd, moest hij al snel worden opgenomen in het ziekenhuis. Hij kreeg naar verluidt last van zijn alvleesklier. Steve Jobs stierf op 5 oktober 2011, toevallig of niet, aan alvleesklierkanker.

Apple

Naar eigen zeggen kwam Jobs op het idee om zijn bedrijf 'Apple' te noemen door zijn fruitdieet. 'Ik was een fruitariër in die tijd. Ik at alleen fruit. Nu ben ik net zo'n vuilnisbak als iedereen. We waren ongeveer drie maanden te laat met het inzenden van een fictieve bedrijfsnaam dus ik dreigde om het bedrijf Apple Computer te noemen tenzij iemand voor vijf uur 's middags die dag een betere naam zou verzinnen. Ik hoopte dat dat de creativiteit zou stimuleren, maar de naam bleef hangen. En dat is waarom we Apple heten.'

Fruitariërs eten, zoals de naam al doet vermoeden, enkel fruit. Sommigen voegen daar ook noten en zaden toe, maar groenten, granen en alle dierlijke producten zijn taboe.

Vermoeidheid

Maar volgens specialisten is enkel en alleen op fruit leven haast onmogelijk. Je mist daardoor namelijk heel wat voedingsstoffen zoals essentiële vetzuren en de meeste vitamine B's. Zo kan een tekort aan vitamine B12 leiden tot bloedarmoede. Een gebrek aan calcium, proteïnen en ijzer veroorzaakt dan weer vermoeidheid en lusteloosheid. Het gebruik van voedingssupplementen kan hierbij een oplossing zijn. Fruitarisme werkt daarnaast ook osteoporose in de hand en het verzwakt het immuunsysteem.

Het is dan ook niet aangeraden om het dieet je hele keven voor 100 procent te volgen. De meeste mensen volgen het dieet slechts een gedeelte van de tijd of voor slechts een gedeelte van de producten.

Kinderen gestorven

Bij kinderen is een fruitarisch dieet helemaal af te raden omdat het groei- en ontwikkelingsproblemen veroorzaakt. Er zijn al kinderen gestorven omdat ze opgevoed werden volgens de principes van het fruitarisch dieet. Daardoor zijn al verschillende kinderen weggehaald bij ouders.

De natuur stelt nog heel wat andere voedingsmiddelen ter beschikking dan alleen fruit. En dat is natuurlijk niet zonder reden. (TE)

Lees meer over:

Onze partners