'Kale mannen hebben meer risico op hart- en vaatziekten'

04/04/13 om 15:02 - Bijgewerkt om 15:02

Mannen die last hebben van kaalheid hebben een groter risico op hart- en vaatziekten. Dat blijkt uit een studie van Japanse wetenschappers.

'Kale mannen hebben meer risico op hart- en vaatziekten'

© Thinkstock

Mannen die last hebben van kaalheid hebben 32 procent meer kans op hart- en vaatziekten tegenover mannen met een volle haardos. Dit beweert een Japans wetenschapsteam van de Universiteit van Tokyo in het onlinemagazine BMJ Open. Ze onderzochten hiervoor ongeveer 37.000 mannen en vergeleken de resultaten van jaren onderzoek.

Nadat andere risicofactoren, zoals leeftijd en familiegeschiedenis, in rekening werden gebracht, stelde het team vast dat verdunning van het hoofdhaar bij mannen geassocieerd kan worden met het risico op hart- en vaatziekten.

Significant verband "We hebben een bescheiden maar significant verband gevonden tussen mannelijke kaalheid en het risico op hart- en vaatziekten. Dit verband is echter niet zo sterk als bij andere risicofactoren zoals roken, obesitas, cholesterolgehalte en bloeddruk", zegt professor en onderzoeker Tomohide Yamada. Alle kale mannen screenen voor hartproblemen is echter nog niet nodig, vult Yamada aan. Daarvoor is nog niet voldoende bewijs gevonden.

Een verklaring voor het verband werd nog niet achterhaald. Maar het wetenschapsteam vermoedt dat de verklaring te vinden is bij factoren die zowel invloed hebben op het hart als op het haar zoals een hogere gevoeligheid voor mannelijke hormonen, de insulineweerstand of ontstekingen in bloedvaten.

Geen reden tot paniek

Doireann Maddock, cardiologe bij de Britse Hartstichting, relativeert te feiten. Veel mannen hebben last van een verschuivende haarlijn. Ongeveer de helft van de mannen heeft verdund haar op zijn 50 jaar. Tegen de leeftijd van 70 jaar loopt dat zelfs op tot 80 procent.

"Hoewel deze bevindingen interessant zijn, moeten mannen die hun haar verliezen niet paniekeren door deze analyse. Er is nog veel meer onderzoek nodig om het verband tussen mannelijke kaalheid en een verhoogd risico op hart- en vaatziekten te bevestigen. Het is belangrijker voor mannen om zich te focussen op hun lichaamslijn dan op hun haarlijn", zegt Maddock aan BBC News.

Eigen bijdrage

In tegenstelling tot kaalheid, hebben we veel risicofactoren voor hart- en vaatziekten zelf in de hand, verduidelijkt de cardiologe. Stoppen met roken, lichaamsgewicht en bewegen zijn zaken die je helpen om het hart beschermen.

Patrick Wolfe, professor statistiek aan de Universiteit van Londen sluit zich bij Maddock aan. "De verschillende mechanismen die verantwoordelijk zijn voor hartziektes en kaalheid moeten eerst goed onderzocht worden. Dan pas kunnen we conclusies trekken. Tot dan moeten we ons focussen op de reeds bewezen factoren die de kans op hart- en vaatziekten verlagen en waar we zelf een bijdrage aan kunnen leveren zoals onze eetgewoonten en lichaamsbeweging." (LS)

Onze partners