Jongeren wachten gemiddeld 107 dagen op psychische behandeling

Elke Van den Brandt (Groen), Vlaams parlementslid © BELGA

De wachttijden in de Centra voor Geestelijke Gezondheidszorg (CGG) zijn groot en worden nog groter. Kinderen en jongeren wachten gemiddeld 107 dagen op een tweede afspraak, waarmee de feitelijke behandeling begint.

Dat blijkt uit cijfers die Groen-parlementslid Elke Van den Brandt heeft opgevraagd bij Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V).

In 2014 hebben in Centra voor Geestelijke Gezondheidszorg 56.509 mensen zorg gekregen. Dat zijn er zo goed als evenveel als het jaar voordien (56.711).

Gemiddeld duurt het 86 dagen vooraleer een patiënt aan het tweede gesprek kan beginnen, wat meestal de start van de feitelijke behandeling is. Voor kinderen en jongeren duurt het gemiddeld zelfs 107 dagen voor twee gesprekken.

Van den Brandt hekelt de lange wachttijden, met name voor kinderen en jongeren. “Kinderen en jongeren in een psychologische problemen zijn net de meest kwetsbare groep. Het gaat hier over ingrijpende gebeurtenissen. Vooraleer je met je kind doorverwezen wordt naar een centrum voor geestelijke gezondheidszorg , heb je al een en ander achter de rug. Dat er over de eerste twee gesprekken gemiddeld 107 dagen over gaan, is onaanvaardbaar lang”.

‘Gebroken been’

De gemiddelde wachttijd voor kinderen is vorig jaar ook nog licht toegenomen tegenover 2013. Toen ging het om gemiddeld 104 dagen. Het gevolg van de lange wachttijden is volgens Van den Brandt dat ouders noodgedwongen hulp zoeken in dure privésettings.

“Een goede zorg moet er echter voor iedereen zijn, betaalbaar en snel. Geestelijke gezondheidszorg is even belangrijk als lichamelijke gezondheid. Niemand zou er aan denken om een tiener met een gebroken been meer dan 100 dagen in de wachtkamer te laten. Dezelfde redenering moet gehanteerd worden voor een tiener in een psychologische crisis”.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content