Jaarlijks sterven 59.000 personen aan hondsdolheid

Vaccinatie tegen hondsdolheid © Reuters

Wereldwijd sterven jaarlijks zo’n 59.000 mensen aan hondsdolheid of rabiës. Nochtans zou 99 procent van de sterfgevallen voorkomen kunnen worden door systematische vaccinaties.

Jaarlijks sterven wereldwijd zo’n 59.000 mensen aan rabiës of hondsdolheid. Toch kan de ziekte makkelijk vermeden worden, stelt het Wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid (WIV). Op maandag 28 september is het Werelddag tegen rabiës.

Rabiës is een ziekte die van dier op mens kan worden overdragen. Die overdracht gebeurt door een beet of een krab van een besmet dier, of wanneer het speeksel van het besmette dier in contact komt met een wonde van een persoon. Zowel bij mens als dier komt rabiës tot uiting onder de vorm van een dodelijke hersenontsteking.

België rabiësvrij sinds 2001

Zowat 59.000 sterfgevallen elk jaar, dat is ook een economische verlies geschat op nagenoeg 7,8 miljard euro. Op dit ogenblik zijn vooral Afrika en Azië getroffen: 95 procent van de sterfgevallen wordt daar geteld. Toch is ook Europa niet vrij van de ziekte: in 2014 waren er zeven sterfgevallen (vier in Georgië, twee in de Russische Federatie en één in Spanje). Elk jaar wordt rabiës vastgesteld bij enkele honderden huisdieren en wilde dieren in Europa.

In België dateert de laatste inheemse menselijke besmetting van vóór 1930. Ons land is in 2001 rabiësvrij verklaard na een intensieve orale vaccinatiecampagne bij vossen.

Illegale invoer van honden en katten

Nochtans kan de ziekte makkelijk vermeden worden, zegt het WIV. Meer dan 99 procent van de sterfgevallen kan worden voorkomen door de systematische vaccinatie van honden en een betere controle van zwerfhonden. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de auteurs van de studie roepen de gezondheidsautoriteiten van de landen waar rabiës heerst daarom op meer te investeren in de veterinaire controle van het virus.

De illegale invoer van honden en katten afkomstig uit Oost-Europa blijft echter zorgen baren, zegt het WIV. In sommige landen woedt rabiës immers nog altijd onder vossen en worden soms ook honden besmet. Niet-gevaccineerde honden afkomstig uit deze landen vormen dus een potentiële bron van besmetting voor hun baasje. Als u twijfelt over de vaccinatiestatus van uw huisdier is het raadzaam om zo snel mogelijk contact op te nemen met een dierenarts, besluit de organisatie. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content