Jaarlijks 400 dodelijke hartinfarcten minder door rookverbod op werkvloer

Dat becijferden onderzoekers van de Universiteit Hasselt in opdracht van de Vlaamse Liga tegen Kanker (VLK).

Het rookverbod op de werkvloer zorgt jaarlijks voor ruim 400 dodelijke hartinfarcten minder in Vlaanderen sinds de invoering ervan in 2006. Dat becijferden onderzoekers van de Universiteit Hasselt in opdracht van de Vlaamse Liga tegen Kanker (VLK). Om die gezondheidswinst op te drijven, roept de VLK minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx op om maatregelen te nemen voor de naleving van het rookverbod in cafés.

“De cijfers tonen het belang aan van het rookverbod en vormen een belangrijke aanvulling op gelijkaardig onderzoek elders in Europa”, zegt milieuepidemioloog Tim Nawrot van de UHassel in een persbericht. “Wij verwachten dat deze positieve evolutie zich nog verder zal doorzetten na de invoering van het rookverbod in cafés nu net een jaar geleden.”

De wetenschappers stelden vast dat, sinds de invoering van het rookverbod in openbare ruimtes en op de werkplek in januari 2006 en in restaurants in januari 2007, het aantal sterfgevallen door een hartinfarct in Vlaanderen beduidend daalde. In 2006 werden al 355 dergelijke sterfgevallen vermeden, wat een daling van bijna 9 procent is.

Tussen januari 2006 en december 2009 zou het rookverbod 1.673 hartinfarcten vermeden hebben, wat neerkomt op gemiddeld 418 per jaar.

Beperkte cijfers

De onderzoekers gebruikten gegevens over doodsoorzaken bij mensen van 30 jaar of ouder, tussen 2000 en 2009 in Vlaanderen. De studie slaat enkel op het rookverbod in openbare ruimten, werkplekken en in restaurants. Voorts zijn de Vlaamse sterftecijfers maar beschikbaar tot december 2009, zodat de impact van het rookverbod in brasserieën (januari 2010) en in cafés, discotheken en casino’s (juli 2011) nog niet onderzocht kon worden. (Belga/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content