Italië treft maatregelen tegen griepvaccin na drie verdachte overlijdens

28/11/14 om 00:06 - Bijgewerkt om 00:09

Italië schort het gebruik op van een griepvaccin van de Zwitserse farmareus Novartis. Er is mogelijk een verband tussen dat vaccin en drie verdachte overlijdens.

Italië treft maatregelen tegen griepvaccin na drie verdachte overlijdens

© Belga

De maatregelen hebben betrekking op twee partijen van het vaccin Fluad. Drie mensen overleden kort nadat ze het vaccin toegediend hadden gekregen, en een vierde persoon werd zwaar ziek. De slachtoffers zijn twee vrouwen van 87 en 79 jaar oud en een man van 69. De drie overleden tussen 12 en 19 november in het zuiden van het land. De vierde persoon, een 92-jarige man, ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis.

Novartis zelf laat weten dat het door de Italiaanse autoriteiten op de hoogte is gesteld van de maatregelen, maar dat er tot hiertoe geen enkel bewijs is van een verband tussen de overlijdens en het vaccin.

De twee partijen werden intussen onderzocht en uit dat onderzoek zou volgens de farmareus blijken dat ze voldoen aan alle productie- en kwaliteitsnormen. Volgens de groep wordt het vaccin Fluad al sinds 1997 gebruikt en zouden er sindsdien wereldwijd al meer dan 65 miljoen dosissen zijn toegediend.

(Belga/RR)

Lees meer over:

Onze partners