Inspuiting maakt oogoperatie overbodig

Het gaat om de oogaandoeningen vitreomaculaire adhesie en maculaire gaatjes. Tot op heden is een operatie de enige manier om de patiënt te genezen.

Patiënten met een bepaalde netvliesaandoening hoeven binnenkort niet meer geopereerd te worden. Ze zullen kunnen behandeld worden door een eenvoudige inspuiting met een eiwit. Dat laat het UZ Leuven weten. Het ziekenhuis spreekt van een wereldprimeur.

Vervormd en wazig zicht

Het gaat om de oogaandoeningen vitreomaculaire adhesie en maculaire gaatjes. Daarbij begint het glasvocht te trekken aan het meest gevoelige deel van het netvlies: de macula. Door de trekking vervormt het netvlies en krijgt de patiënt een vervormd, wazig zicht en problemen met lezen, en kan zich zelfs een gaatje vormen in het netvlies. Tot op heden is een operatie de enige manier om de patiënt te genezen.

Eiwit ocriplasmine

Door de inspuiting met het eiwit ocriplasmine komt het glasvocht los van het netvlies, wat voor definitieve genezing zorgt. Na een studie met 652 patiënten wereldwijd blijkt het middel klinisch significant te werken “Het is te verwachten dat de inspuitingen met ocriplasmine binnen het jaar ook effectief gebruikt zullen kunnen worden als behandeling, na goedkeuring door de U.S. Food and Drug Administration en de European Medicines Agency”, aldus professor Peter Stalmans, die met zijn team voor de doorbraak zorgde.

De netvliesaandoening vitreomaculaire adhesie komt voor vanaf 50 jaar en naar schatting 500.000 patiënten wereldwijd krijgen ermee te maken. (Belga/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content