Inkomen huisartsen stijgt het snelst

© Thinkstock

Het inkomen van de huisartsen is in tien jaar gestegen met 75 procent. Daarmee overbrugden ze een deel van hun achterstand op de andere artsengroepen.

Psychiaters en geriaters voelen de hete adem van de huisartsen al in de nek, wat inkomen betreft toch, schrijft De Standaard op basis van cijfers van de ziekteverzekering (Riziv). Maar vooraf enkele waarschuwingen: het gaat niet om netto inkomens, maar om bruto inkomens, voor zover de ziekteverzekering die kent.

Het gaat ook niet over het inkomen van de gemiddelde huisarts, maar over het inkomen van één leeftijdsgroep: 45-54 jaar, die laat het best toe vergelijkingen te maken met andere artsengroepen.

De huisartsen die vroeger achterop fietsten, hebben de staart van het peloton bijgebeend. Met een jaarinkomen (in 2009) van bijna 100.000 euro, komen ze op de hoogte van de psychiaters, en blijven ze net onder de geriaters (107.000).

De beter betaalden, zoals de specialisten inwendige geneeskunde (161.000) en de gynaecologen (178.000) liggen nog niet in het vizier; de algemene chirurgen verdienen het dubbele (207.000). Nog hoger zitten de topverdieners: de nefrologen die nierdialyses doen, de hartchirurgen, de klinisch biologen en de radiotherapeuten. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content