Informatie over kanker vermindert de angst

Op 11 mei organiseert de Stichting tegen Kanker een informatiedag over oncologie met de steun van Bodytalk en Knack. Doel is zoveel mogelijk mensen juist informeren om zowel de angst als het taboe te verminderen.

Op 11 mei organiseert de Stichting tegen Kanker een informatiedag over oncologie met de steun van Bodytalk en Knack. Doel is zoveel mogelijk mensen juist informeren om zowel de angst als het taboe te verminderen. De gemiddelde genezingskansen van alle kankers bedragen vandaag namelijk meer dan 60 procent.
Statistieken geven aan dat iedereen vroeg of laat met kanker te maken krijgt. Dat kan zowel persoonlijk als in onze omgeving zijn. Exacte informatie over de ziekte is dus zeer belangrijk. Maar omdat we niet altijd rekening houden met de grote vooruitgang van de voorbije 20 jaar, blijft het beeld dat we van kanker hebben soms overmatig dramatisch. Stichting tegen Kanker wil daarom de dialoog over de vooruitgang aanmoedigen en organiseert een Infodag voor een breed publiek. ‘De grote vooruitgang in de oncologie’ gaat door op vrijdag 11 mei in Leuven.

Dagelijkse kost
Kanker maakt steeds meer deel uit van het dagelijkse leven. Een man op drie en een vrouw op vier krijgen met de ziekte te maken voor ze 75 zijn. Gelukkig gaan opsporing, behandelingen en levenskwaliteit van patiënten er non stop op vooruit. Die vooruitgang staat in het middelpunt van de belangstelling van onderzoekers en gezondheidsprofessionals.

Toch wordt er niet veel over gepraat, want kankers jagen nog evenveel angst aan. Bovendien voedt stilzwijgen dat overdreven clichébeeld van de ziekte. Daarom heeft de Stichting tegen Kanker zich een nieuwe uitdaging aangemeten: de taboes doorbreken en de dialoog rond de ziekte opentrekken. Zonder de ernst te minimaliseren, maar met de nadruk op de behaalde vooruitgang, die de genezingskansen en de levenskwaliteit verhoogd heeft.

Hogere genezingskansen
De realiteit van kanker vandaag is dat de gemiddelde genezingskansen voor alle kankers samen boven de 60% liggen. Bij borstkankers bedraagt de vijfjaarsoverleving om en bij de 90%, en voor prostaatkankers halen we bijna 100 procent vijfjaarsoverleving. En dat zijn toch de meest voorkomende kankers bij mannen en bij vrouwen! Een groeiend aantal van deze patiënten geneest. En bij de kankers die jammer genoeg niet te genezen zijn, zijn er heel wat aandoeningen chronisch maar langdurig controleerbaar geworden.

Ook opsporingstechnieken zijn sterk geëvolueerd. In 1990 werd maar 20 procent van de borstkankers in een vroeg stadium ontdekt, tegenover 70 procent in 2010.

Wetenschap redt levens “De vooruitgang is onmiskenbaar”, legt dr. Didier Vander Steichel, medisch en wetenschappelijk directeur van Stichting tegen Kanker, uit. “Verbeterde opsporings-, diagnose- en behandelingstechnieken besparen patiënten veel meer leed dan de oude technieken. Deze positieve evolutie is te danken aan wetenschappelijke en technologische ontwikkelingen.”

Om de dialoog op gang te trekken, heeft Stichting tegen Kanker experts uitgenodigd die hun kennis zullen delen met het publiek aan de hand van concrete voorbeelden. Vooruitgang van de medische beeldvorming, preciezere radiotherapie, nieuwe doelgerichte behandelingen. Al deze evoluties die het leven van patiënten kunnen verbeteren, passeren de revue.

10 miljoen euro
“De situatie is niet even bemoedigend voor alle kankertypes”, preciseert dr. Vander Steichel nog. “Voor longkanker bijvoorbeeld, bedraagt de gemiddelde vijfjaarsoverleving slechts 16 procent. Er is dus nog een lange weg af te leggen, zowel op het gebied van preventie (tabak) als op het gebied van wetenschappelijk onderzoek.” Daarom herhaalt Stichting tegen Kanker haar oproep tot giften. “De inkomsten van de Stichting zijn zo goed als uitsluitend afkomstig van giften en legaten. Daarom sporen wij onze donateurs continu aan om zich samen met ons in te zetten tegen de ziekte.”

Eind 2012 zal de Stichting opnieuw 10 miljoen euro toekennen aan wetenschappelijke onderzoeksprojecten. Momenteel verzamelt de Stichting fondsen om deze steun ook in 2014 te kunnen bieden.

Marleen Finoulst, Bodytalk

De Infodag ‘De grote vooruitgang in de oncologie’ van Stichting tegen Kanker gaat door op vrijdag 11 mei 2012 in de Brabanthal te Leuven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content