In deze landen is oud worden het aangenaamst

02/10/14 om 11:59 - Bijgewerkt om 11:59

Er zijn 26 landen waar de levenskwaliteit voor ouderen hoger ligt dan in België. Zo zijn senioren zelfs beter af in het onrustige Israël dan in België.

In deze landen is oud worden het aangenaamst

Bijna 12 procent van de wereldbevolking is ouder dan 60 jaar. Tegen 2050 zal dat 21 procent zijn. © iStock

Uit de Global AgeWatch Index van de mensenrechtenorganisatie HelpAge International blijkt dat ons land pas op de 27ste plaats staat op 96 onderzochte landen waar het voor ouderen al dan niet aangenaam vertoeven is. Noorwegen scoort het best, maar ook het immer onrustige Israël (18) scoort beter dan België.

Het klassement om het sociaal en economisch welzijn van ouderen in kaart te brengen, werd opgesteld op basis van vier categorieën van gegevens die HelpAge International bij verschillende bronnen haalde. Data rond inkomenszekerheid, gezondheidszorg, werkgelegenheid en omgevingsfactoren werden in rekening gebracht. België scoort vrij goed in de omgevingsfactoren: 89 procent van de 50-plussers kan bijvoorbeeld rekenen op naasten als ze in de problemen zitten, 55 procent voelt zich 's nachts veilig alleen op straat in zijn buurt en 63 procent is tevreden over het openbaar vervoer. En ook voor indicatoren rond gezondheidszorg scoort ons land relatief goed, zij het iets minder dan het regionale gemiddelde.

België scoort slecht op inkomenszekerheid

In vergelijking met de buurlanden doet België het echter slecht in de categorie inkomenszekerheid. De dekking van het pensioensysteem is lager dan gemiddeld en ook op de indicatoren rond armoede en relatieve welvaart blinkt België allerminst uit. De lage werkgelegenheidgraad onder ouderen zorgt dat België in de categorie "capability" pas als 58ste uit de bus komt. Maar 39,5 procent van de bevolking tussen 55 en 64 jaar is aan het werk.

Top 10 aangenaamste landen voor senioren:

1. Noorwegen

2. Zweden

3. Zwitserland

4. Canada

5. Duitsland

6. Nederland

7. IJsland

8. Verenigde Staten

9. Japan

10. Nieuw-Zeeland

In Afghanistan, Mozambique, de Westelijke Jordaanoever en Gaza zijn senioren er het slechtst aan toe.

Lees meer over:

Onze partners