Huisartsen in de wolken met minister Maggie De Block

Maggie De Block © Belga

Uitgelaten. Dat is in één woord samengevat de stemming momenteel bij de Vlaamse huisartsen. Niet enkel de topbenoeming van een collega, Maggie De Block, op sociale zaken zorgt voor een hoerasfeertje. Ook het regeerakkoord op het vlak van gezondheidszorg onthalen de doorgaans nuchtere Vlaamse huisartsen euforisch.

Afgelopen zaterdag had in Antwerp Expo het door Domus Medica georganiseerde congres ‘Van Wetenschap naar Praktijk’ plaats. Een dag voordien raakte bekend dat voor het eerst sinds mensenheugenis een huisarts, Open VLD-coryfee Maggie De Block, de bevoegdheid Volksgezondheid/Sociale Zaken krijgt. Bovendien sijpelden zaterdag ook de contouren door van het regeerakkoord.

Tijdens het congres had een debat plaats waaraan enkele eminente Vlaamse professoren huisartsgeneeskunde deelnamen: Jan De Lepeleire (KU Leuven), Jan De Maeseneer (Universiteit Gent), Dirk Devroey (VUB) en Roy Remmen (Universiteit Antwerpen). Naast Domus Medica-voorzitter Maaike Van Overloop en met als Nederlandse gasten Rob Dijkstra (Nederlands Huisartsengenootschap) en Job Metsemakers (Wonca).

Huisarts met een hart

Roy Remmen vond het een gunstig regeerakkoord dat inzake gezondheidszorg op een slimme manier de juiste kaarten trekt. “Dit maakt de huisartsgeneeskunde ‘incontournable’. Met het beschikbare geld is het mogelijk om uitstekende kwaliteit te leveren.”

Mede namens de Alliantie Artsenbelang – Domus Medica (AADM) toonde Maaike Van Overloop zich “ontzettend blij” met het akkoord. “De eerste lijn krijgt een belangrijke rol. Daar kunnen we ons achterstellen en daar willen we aan meewerken,” zei ze. “Dit is wat we vragen.”

Jan De Maeseneer beweerde dat hij “bijna van zijn stoel gevallen was” toen hij het regeerakkoord “van een centrum rechtse regering” las. Vooral op het vlak van armoede en armoedebestrijding en het dichtrijden van de gezondheidskloof. “Temeer,” zo voegde hij eraan toe “omdat beide bevoegdheden bij een arts zitten.” Naast Maggie De Block is dat de Gentse gynaecologe Elke Sleurs (N-VA) als staatssecretaris voor fraudebestrijding, armoedebestrijding en wetenschapsbeleid. Dat Maggie De Block een liberaal is, vond De Maeseneer niet relevant. “Het is een huisarts met een hart voor degenen die het nodig hebben. Beter dan wie ook weet ze hoe het moet.”

Professor Dirk Devroey (lid van Open VLD) stond erbij en zag dat het goed was. Hij kon aan alle lof voor zijn partijgenote niet veel meer toevoegen. “Ik ben het er helemaal mee eens”, aldus een glunderende dokter Devroey. (GV)

Bron: Artsenkrant

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content