Huisarts Trump doet boekje open over gezondheid president

© reuters
Trui Engels
Trui Engels Journalist Knack

De Amerikaanse krant The New York Times sprak met de huisarts van Donald Trump en ontdekte hoe de president aan zijn weelderige lokken komt.

Tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen was er heel wat te doen over de al dan niet wankele gezondheid van de Democratische kandidate Hillary Clinton, maar hoe is het gesteld met de gezondheid van de oudste persoon die ooit president werd? De Amerikaanse krant The New York Times, die al decennia lang over de gezondheid van Amerikaanse presidenten bericht, zocht het uit.

Donald Trump (70) lijkt voor zijn leeftijd nog steeds fris als een hoentje. Zijn huisarts Harold N. Bornstein bevestigt dit in een interview met de krant. Zo neemt Trump medicijnen voor slechts enkele aandoeningen. Een daarvan is een haargroeimiddel. Daarnaast krijgt Trump antibiotica voorgeschreven voor de veel voorkomende huidaandoening rosacea, neemt hij een middel tegen hoge bloeddruk, een cholesterolverlager en een dagelijkse aspirine om het risico op een hartaanval te verlagen. Over de smetvrees, waar Trump zegt aan te lijden, heeft Bornstein geen weet.

Het Witte Huis wil de informatie niet bevestigen en het is niet duidelijk of Bornstein nog steeds de huisarts is van Trump.

Haargroeimiddel

Het meest opvallende medicijn dat Trump neemt is het haargroeimiddel Finasteride, dat ook wordt voorgeschreven tegen prostaatvergroting. Het middel is een zogenaamd anti-androgen dat de aanmaak van testosteron remt. Het was al bekend dat Trump zeer lage PSA-waarden heeft in zijn bloed. De dokter bevestigt daarmee dat Trump ‘nog al zijn haar heeft’.

Bornstein (69) is sinds 1980 de huisarts van Donald Trump, maar hij heeft sinds de miljardair president werd geen contact meer met hem gehad. Niemand van het Witte Huis heeft bovendien de medische gegevens van de president, die de dokter al 36 jaar bijhoudt, opgevraagd.

In december 2015 werd Bornstein bekend bij het grote publiek toen hij een mededeling uitvaardigde over de gezondheid van toen nog presidentskandidaat Donald Trump. ‘Als Trump wint, kan ik eenduidig bevestigen dat hij het gezondste individu is die ooit tot het presidentschap werd verkozen.’ Acht maanden later zorgde de dokter voor enige controverse door te stellen dat hij de brief in amper vijf minuten schreef terwijl een limousine van Trump buiten stond te wachten, aldus The Times.

Huisarts Trump doet boekje open over gezondheid president

Prostaatkanker

Een tweede brief gaf meer details over onder andere zijn gewicht, bloeddruk, cholesterolwaarden, maar ook de zeer lage PSA-waarden. Urologen concludeerden daaruit dat Trump wellicht behandeld werd voor een vergrote prostaat of prostaatkanker. Nu blijkt dus dat dit het gevolg is van het haargroeimiddel.

Eind vorig jaar vroegen drie Amerikaanse psychiaters een volledige medische en neuropsychiatrische evaluatie van de president elect door een onpartijdig team van deskundigen.

De psychiaters maken zich ernstige zorgen over Trumps “meermaals gerapporteerde symptomen van mentale instabiliteit – onder meer grandiositeit, impulsiviteit, hypergevoeligheid voor opmerkingen en kritiek, en moeilijkheden om fantasie en werkelijkheid uit elkaar te houden”. Dat doet hen twijfelen aan zijn geschiktheid voor de immense verantwoordelijkheden in het Witte Huis, zo stelden ze in het British Medical Journal.

Er doken in de Amerikaanse geschiedenis al meermaals verhalen op over medisch of mentaal ongeschikte presidenten.

Er is momenteel geen onafhankelijk artsenteam dat (kandidaat)-presidenten evalueert. De Amerikaanse wet voorziet evenmin dat ze hun medische geschiedenis bekend moeten maken en er is geen onafhankelijk team van Witte Huis-artsen om de fysieke of mentale gezondheid van (kandidaat)-presidenten te onderzoeken.

Bevolking beschermen

Amerikaanse presidenten kiezen zelf hun persoonlijke arts, iets wat al werd aangehaald als een ‘conflict of interest’ als het de bedoeling is om de bevolking te beschermen tegen een onbekwame leider.

Er doken in de Amerikaanse geschiedenis al meermaals verhalen op over medisch of mentaal ongeschikte presidenten. In het verleden werden ernstige medische feiten verzwegen voor de bevolking: de hartaanval van Dwight Eisenhower, het feit dat John Kennedy narcotica en amfetamines gebruikte, de beroerte die Woodrow Wilson medisch ongeschikt maakte, Richard Nixons mentale gezondheidsproblemen in de laatste maanden van zijn presidentschap, en Ronald Reagans ziekte van Alzheimer.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content