Hoop voor crohnpatiënten

© iStock
Dirk Draulans
Dirk Draulans Bioloog en redacteur bij Knack.

Wetenschappers ontwikkelden een methode om darmbacteriën te tellen.

Er gaat geen maand voorbij zonder dat Belgische wetenschappers doorbraken signaleren in het onderzoek naar onze darmen. Zo melden gastro-enteroloog Peter Bossuyt van het Imelda Ziekenhuis in Bonheiden en zijn collega’s in The Lancet dat ze een nieuwe behandeling voor de ziekte van Crohn hebben verfijnd. De ziekte is een gevolg van een vergissing van ons immuunsysteem, dat onze eigen darm aanvalt.

Het onderzoek toont aan dat de behandeling verbeterd kan worden door regelmatig ontstekingsparameters in het bloed en de stoelgang te meten, zelfs wanneer een patiënt geen concrete klachten heeft. Opvallend is dat in de nieuwe strategie dezelfde geneesmiddelen gebruikt worden als in de standaardbehandeling, maar ze worden anders verdeeld.

Microbioloog Dirk Gevers van Janssen Pharmaceutica nam dan weer deel aan onderzoek waarvan de resultaten in Science verschenen. Ze toonden aan dat mondbacteriën in de darm kunnen terechtkomen. Sommige soorten zijn heel resistent tegen antibiotica, waardoor ze kunnen floreren in de darm van patiënten die een zware antibioticakuur krijgen. Ze nemen er de plaats in van darmbacteriën en lokken ontstekingen zoals de ziekte van Crohn uit.

In Nature verschenen nieuwe resultaten van het Vlaams Darmfloraproject van bio-informaticus Jeroen Raes en zijn collega’s van het VIB. Ze ontwikkelden een methode om het aantal bacteriën in de darm te tellen. Eén gram stoelgang bevat gemiddeld ongeveer 100 miljard bacteriën, maar er is een grote individuele variatie. Sommige bacteriën die aan een gezond leven gelinkt zijn, komen veel minder voor bij mensen die lijden aan de ziekte van Crohn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content