Hooikoortslijders opgelet: Ambrosia is de nieuwe vijand

Ambrosia is verantwoordelijk voor een hooikoortsseizoen dat de spuigaten uitloopt.

‘Ambrosia, wat vloeit mij aan? Uw schedelveld is koeler maan en alle appels blozen…’ De realiteit heeft weinig van doen met het gedicht van Jan Engelman want de plant Ambrosia is de pest en de cholera tegelijkertijd en vooral verantwoordelijk voor een hooikoortsseizoen dat de spuigaten uitloopt.

Ambrosia is een eenjarige, toch wel mooie plant die 20 tot 150 cm groot kan worden. De bloeitijd start in augustus en loopt tot en met oktober. Mooi, maar verraderlijk. Ambrosia is immers bijzonder allergeen. Al bij weinig pollen krijgt de patiënt klachten. Die zijn vaak zeer heftig. Om maar een voorbeeld te geven: 10 pollen van de Ambrosiaplant per kubieke meter veroorzaken klachten die vergelijkbaar zijn met 50 graspollen per kubieke meter. Het traditionele hooikoortsseizoen dat wij kennen en normaal gezien in augustus afgelopen is, wordt daardoor met ruim twee maanden verlengd.

Nieuwe plant in onze contreien

De Ambrosiaplant is een nieuwe plant in onze contreien. Tot 1992 was ze hier nauwelijks aanwezig, maar bloeide ze vooral in Noord-Amerika. De laatste jaren zien we echter een exponentiële vermeerdering van het aantal planten en het aantal ‘slachtoffers’ waardoor de plant hier ook meteen ‘hooikoortsplant’ werd gedoopt.
Dat de Ambrosia zich hier gevestigd heeft, zou door het gewijzigde klimaat komen. De laatste tien jaar hebben geleerd dat Ambrosia zich hier heel gemakkelijk verspreid en vrijwel onverwoestbaar is. De mens helpt de plant bovendien in de verspreiding via vogelzaadmengsels die ’s winters in de tuin worden gebruikt om vogels bij te voeren. Maar Ambrosia is ook terug te vinden in zaaigoed voor maïs, granen en zonnebloemen, op landbouwmachines en via tuinafval en compost. De zaadjes hebben bovendien een grote drijfkracht en ze ontkiemen niet in het water. De zaden blijven ruim 40 jaar kiemkrachtig.

Met de iPhone op zoek

In Nederland vreest men voor een oncontroleerbare verspreiding. Daarom heeft de overheid niet alleen een grote informatiecampagne op touw gezet, maar spoort men via alle mogelijke kanalen de mensen aan om de plant te vernietigen. Nu, in augustus, is Ambrosia bovendien heel goed herkenbaar en bloeit hij nog niet volop. De overheid heeft een IPhone-app ontwikkeld waardoor burgers meteen geholpen worden om de plant te herkennen en de overheid ook meteen kan zien waar de plant volop aanwezig is.

Ambrosiaplanten in de tuin kunnen alleen vernietigd worden als ze voor de bloeitijd met wortel en al worden verwijderd. Staat de plant al in bloei, trekt hem dan ’s avonds uit de grond, aangezien de plant ’s morgens zijn zaden vrijlaat. De uitgetrokken planten kunnen het beste in een afgesloten plastic zak worden opgeborgen, niet bij het tuinafval aangezien de verspreiding daardoor alleen maar wordt versneld. Zijn er te veel planten, dan kan maaien een oplossing zijn. Dat kan alleen begin september gebeuren. Maait men vroeger, dan kiemen de planten opnieuw, maait men later, dan zijn er al opnieuw pollen. Normaal gezien verhindert de grasgroei dat ze letterlijk hun sporen nalaten. (DDP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content