Hoogleraar waarschuwt voor stijgend aantal hoofd-halskankers door seksueel contact

© iStock

Er is een stijgend aantal hoofd-halskankers die worden veroorzaakt door het humaan papillomavirus (HPV). Het gaat daarbij vooral om tumoren in de tong en keelamandelen.

Naar aanleiding van de “Werelddag Hoofd-halskanker” op 27 juli, waarschuwt de Leuvense hoogleraar Paul Clément voor het stijgend aantal van die kankers, die worden veroorzaakt door het humaan papillomavirus (HPV). Het gaat daarbij vooral om tumoren in de tong en keelamandelen.

De variant van dit virus die tot kanker kan leiden, wordt overgedragen door seksueel contact: bij genitaal contact kan de baarmoederhals besmet raken, bij oraal contact de keel en de mond.

Hoofd-halskanker is een kanker van de bovenste lucht- en voedingswegen. Geschat wordt dat in ons land 10 tot 20 procent van die kankers aan HPV gelinkt zijn. Daarnaast zou tot 80 procent van de seksueel actieve mannen en vrouwen minstens één keer in zijn of haar leven in contact komen met het virus. “Meestal blijft dat evenwel zonder gevolgen. Ons afweersysteem ruimt het virus op. Maar in een beperkt aantal gevallen veroorzaakt het een chronische infectie, die uiteindelijk tot kanker leidt”, zegt Clément.

Drie keer meer mannen dan vrouwen

Hoofd-halskankers die veroorzaakt worden door HPV, treffen drie keer meer mannen dan vrouwen en manifesteren zich vaak op relatief jonge leeftijd, bij veertigers en vijftigers. De prognose is doorgaans beter dan bij kankers veroorzaakt door roken of drinken.

Jonge meisjes worden sinds 2010 systematisch gevaccineerd tegen HPV om hen te beschermen tegen baarmoederhalskanker. Hoewel het niet bewezen is, lijkt het volgens Clément logisch dat het vaccin ook beschermt tegen hoofd-halskankers. “Of het opportuun is om ook mannen te vaccineren tegen HPV is nog onduidelijk”, aldus de hoogleraar. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content