Ann Peuteman

‘Hoog tijd om te beseffen dat we thuis vaak veel meer onder druk staan dan op kantoor’

Harde werkers die een burn-out oplopen, kunnen tegenwoordig op alle begrip rekenen. Maar wie zijn vele privéverplichtingen niet meer aankan, wordt scheef bekeken. ‘Hoog tijd dat we ook thuis nee leren zeggen’, schrijft Knack-redactrice Ann Peuteman. ‘Want tegen privéverplichtingen is er geen ziektebriefje bestand.’

‘Eigenlijk zou ik liever gewoon blijven werken en privé een time-out inlassen.’ Halfweg een moeizaam interview over haar burn-out flapt ze het eruit. Een paar maanden geleden knalde ze tegen haar eigen grenzen aan. Een klassieke burn-out, oordeelde de huisarts voor hij een ziektebriefje schreef. Drie maanden moest ze rusten. Minstens. Aanvankelijk leek dat haar nog een goed plan. Maar hoe langer ze thuis zat, hoe meer ze begon in te zien dat niet haar job het probleem was. Integendeel. Op haar werk had ze houvast, controle over haar agenda, voldoening ook. Wat haar écht had uitgeblust, waren alle taken en verplichtingen voor, na en tussen de werkuren. Boodschappen doen, haar zieke moeder naar de revalidatie brengen, de kinderen van de volleybaltraining naar de muziekschool voeren, appeltaarten bakken voor het schoolfeest, een depressieve vriend opvangen, romans lezen voor haar leesclub en tussendoor ook nog gaan fitnessen. Allemaal taken waar geen ziektebriefje tegen is bestand.

Hoog tijd om te beseffen dat we thuis vaak veel meer onder druk staan dan op kantoor

Zij is bijlange niet de enige die niet op het werk maar privé tegen haar grenzen aanloopt. Veel mensen hebben in hun job ondertussen geleerd om niet te veel hooi op hun vork te nemen, maar buiten de werkuren blijkt dat veel moeilijker te zijn. Daardoor staan ze thuis nog meer onder druk dan op kantoor – al beseffen ze dat soms zelf niet. Constant staan ze op hun tenen om toch maar de perfecte ouder en partner te zijn, genoeg cultuur op te doen, geregeld te bewegen, het huis op orde te hebben en ook nog paraat te staan voor vrienden die raad of hulp nodig hebben. En soms is dat simpelweg te veel. Maar dat mag je vooral niet toegeven. Kan een mens tegenwoordig op medeleven en sympathie rekenen als je een burn-out oploopt door keihard te werken, dan word je al snel scheef bekeken als je het privé even helemaal gehad hebt. Daarom vinden mensen het ook veel moeilijker om buiten de werkuren nee te zeggen. Nee, dit jaar stik ik niet eigenhandig een carnavalskostuum in elkaar voor de kinderen. Nee, ik zie het niet zitten om de tent voor het scoutsfeest te helpen opbouwen. Nee, op dit moment heb ik echt geen tijd om de sollicitatiebrief van een vriend op te smukken. Waarom krijgen we zulke boodschappen toch zo moeilijk over onze lippen?

Thuis ben ik wel vijf diensthoofden tegelijk, en is er niemand om aan te delegeren

Omdat we ons daarvoor schamen en zelfs schuldig voelen. Vooral omdat andere mensen al die dingen wél lijken te kunnen. Schijnbaar moeiteloos. Dus verzinnen we liever een smoes: ziek kind, onverwachte vergadering, kapotte auto. Alles beter dan te moeten toegeven dat je het even niet kunt opbrengen om een auto vol brullende voetballertjes naar een tornooi te voeren of uitgebreid te koken voor een paar koppels vrienden. Wie eerlijk zegt dat hij een tijdlang niemand anders in huis wil dan zijn eigen gezinsleden en ook nergens heen wil, lijkt al snel asociaal of toch minstens een tikkeltje lethargisch.

Ann Peuteman
Ann Peuteman

Nochtans zouden we daar met z’n allen wat meer begrip voor mogen opbrengen, en ondertussen ook zelf eerlijk zeggen als we aan een adempauze toe zijn. Dat is echt geen schande in tijden dat er in ons privéleven soms nog meer van ons wordt verwacht dan op ons werk. Zoals een oververmoeide vriendin onlangs verzuchtte: ‘Op kantoor is er een boekhouding die zich over de facturen ontfermt, een personeelsdirecteur die medewerkers met problemen opvangt en een poetsdienst die ervoor zorgt dat mijn bureau netjes blijft. Daardoor kan ik me helemaal op mijn werk concentreren. Maar thuis niet. Daar ben ik wel vijf diensthoofden tegelijk, en is er niemand om aan te delegeren.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content