Hoge Gezondheidsraad waarschuwt voor rodegistrijst

Rodegistrijst ontstaat door fermentatie van rijst met de gist. © /

Voedingssupplementen op basis van rodegistrijst worden in ons land vrij verkocht als een natuurlijk cholesterolverlagend middel.

De inname van voedingssupplementen op basis van rodegistrijst (RGR) kan gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Dat blijkt dinsdag uit een advies van de Hoge Gezondheidsraad (HGR), die de verkoop van de supplementen als geneesmiddel bepleit.

De HGR ontwikkelde het advies op vraag van minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD). Voedingssupplementen op basis van rodegistrijst worden in ons land vrij verkocht als een natuurlijk cholesterolverlagend middel. Maar volgens de experts van de HGR moeten ze eigenlijk beschouwd worden als een geneesmiddel. Ze bevatten lovastatine, een bestanddeel dat ook voorkomt in cholesterolverlagende medicatie.

Enkel bij apothekers

“In feite gaat het dus om een geneesmiddel met dezelfde kans op bijwerkingen. Het zou daarom enkel onder medische begeleiding ingenomen mogen worden zodat de gebruiker geïnformeerd wordt over de werking en de bijwerkingen”, zo klinkt het bij HGR-expert Guy De Backer.

De HGR vraagt dat de voedingssupplementen op basis van RGR als geneesmiddel verkocht worden. “Dat is een streng advies en misschien niet meteen realiseerbaar. In tussentijd zouden de supplementen enkel bij apothekers verkocht mogen worden”, aldus Debacker. Tot slot vindt de HGR dat ook een aantal andere plantaardige producten die momenteel vrij verkocht worden, best onderzocht zouden worden.

Lees ook: rodegistrijst is natuurlijk, maar daarom niet veilig

(Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content