Hoge Gezondheidsraad: 'Tandbleekmiddeltjes werken niet'

23/04/14 om 14:24 - Bijgewerkt om 14:24

De Hoge Gezondheidsraad benadrukt dat tandbleekmiddelen geen invloed hebben op de kleur van vullingsmaterialen en dat sommige vlekken niet reageren op bleken. Om gevaar te voorkomen mogen enkel tandartsen bleken.

Hoge Gezondheidsraad: 'Tandbleekmiddeltjes werken niet'

Witte tanden © Thinkstock

De Hoge Gezondheidsraad waarschuwt dat enkel tandartsen tanden mogen bleken, en dat de gebruikte concentraties waterstofperoxide niet hoger mogen zijn dan zes procent.

Het gebruik van tandbleekmiddelen met meer dan 0,1 procent waterstofperoxide is niet risicovrij: onder meer het tandglazuur kan onherstelbare schade oplopen, tanden kunnen gevoeliger worden of het tandvlees kan geïrriteerd raken. De Hoge Gezondheidsraad benadrukt ook dat bleekmiddelen geen invloed hebben op de kleur van vullingsmaterialen en dat ook sommige vlekken niet reageren op bleken.

Twee jaar geleden werd beslist dat enkel tandartsen mogen bleken, maar nog steeds bieden sommige schoonheidsspecialisten bleekbehandelingen aan en kunnen ook middelen via het internet aangeschaft worden. Dat is niet zonder gevaar, waarschuwt professor Roeland De Moor (Ugent).

Strengere regels

"In eerste instantie moet de diagnose correct gesteld worden. Tandbederf moet bijvoorbeeld eerst behandeld worden en patiënten mogen niet teveel vullingen hebben." De Moor wijst er ook op dat enkel een tandarts de concentratie waterstofperoxide die nodig is voor een behandeling correct kan inschatten. Dat de maximaal toegelaten concentratie waterstofperoxide beperkt is tot zes procent heeft ook nadelen.

"Voor mensen die een trauma opliepen of met een antibioticaverkleuring kampen, kan die te laag zijn." Tandbleekmiddelen met minder dan 0,1 procent waterstofperoxide mogen vrij verkocht worden, al wijst de Hoge Gezondheidsraad op het ontbreken van wetenschappelijk bewijs over de doeltreffendheid. Daarom wil de raad strengere regels in verband met reclame voor dergelijke producten, meer informatieverstrekking en meer onderzoek. (Belga/AVE)

Lees meer over:

Onze partners