Hoeveel cafeïne bevat uw favoriete drankje?

09/12/15 om 16:13 - Bijgewerkt om 16:13

Cafeïne geeft pep, maar te veel kan hinderlijk zijn en je nerveus maken. Ontdek hoeveel cafeïne uw favoriete drankje bevat.

Cafeïne

Cafeïne © Bodytalk

Cafeïne geeft pep, maar te veel kan hinderlijk zijn en je nerveus maken. Dus toch maar even opletten, al is dat moeilijker dan gedacht. Want de concentratie kan sterk variëren naargelang van koffiesoort en de bereiding. De cijfers zijn een benadering.

Om uw 'cafeïneshot' het volste tot zijn recht te laten komen, kunt u best een cafeïnerijk drankje consumeren tussen 9.30 en 11.30 uur, ontdekten wetenschappers.

Dat heeft te maken met de aanwezigheid van het hormoon cortisol, dat de alertheid stimuleert en de interne klok regelt, in het lichaam.

De hoeveelheid cortisol is van nature hoog na het ontwaken en kan tot een uur daarna hoog blijven, met een piek tussen 8 en 9 uur. Volgens de Amerikaanse neurowetenschapper Steven Miller is het daarom beter om pas na deze cortisolpiek aan de koffie te gaan zitten.

Cafeïne is de meest gebruikte psychoactieve substantie ter wereld. Elke seconde worden er meer dan 26.000 kopjes koffie achterover geslagen. Hoewel bij sommigen ook de smaak telt, willen de meesten gewoon goed wakker worden geschud. Uit onderzoek blijkt dat planten zo evolueerden en cafeïne gingen aanmaken om het gedrag van dieren - en indirect ook dat van de mens - te controleren.

Onze partners