Hoe stelp je een bloedneus?

26/12/13 om 15:45 - Bijgewerkt om 15:45

Bloedneuzen komen vaker voor in de winter, door verkoudheden en temperatuurschommelingen. Eenvoudige maatregelen volstaan meestal, een arts is zelden nodig.

Hoe stelp je een bloedneus?

Bloedneus © Thinkstock

1. Blijf rustig

Paniek is nergens voor nodig. Ga rustig rechtop zitten. Liggen doe je beter niet, omdat de druk in de neusbloedvaatjes dan verhoogt. Snuit je neus.

2. Knijp je neus dicht

Knijp je neus gedurende 5 tot 10 minuten dicht. De meeste neusbloedingen ontstaan door scheurtjes in de zogenaamde plexus van Kiesselbach, een kluwen van kleine bloedvaatjes ter hoogte van het neustussenschot, daar waar de neus kraakbenig wordt en je ze heen en weer kunt wiebelen. Gewoon je neus tussen wijsvinger en duim dichtknijpen, of met een koud doekje ertussen. Afkoeling doet de bloedvaatjes extra samentrekken.

3. Buig je hoofd voorover

Mensen zijn geneigd het hoofd naar achter te buigen, maar dat is fout. Door naar achter te buigen, lijkt de bloeding te stoppen, maar dat is een valse indruk. Het bloed loopt dan je keelholte in en je slikt het gewoon in, zonder dat je het merkt. In geval van een hevige neusbloeding kun je op die manier misselijk worden.

4. Bloedstelpende watten

Ze zijn niet noodzakelijk maar wel handig om in huis te hebben als je regelmatig last hebt van neusbloedingen. Bloedstelpende of hemostatische watten koop je gewoon bij de apotheek. Ze zijn doordrenkt met een speciaal product dat de stolling bevordert. Breng een propje aan in ieder neusgat. Niet te diep, hooguit een tweetal centimeter, want het moet er ook weer uit. Gebruik gewone watten noch gaasjes: ze zijn te zacht en stoppen het bloeden niet.

5. Raadpleeg je huisarts in geval:

. je bloedneus langer dan 10 minuten duurt

. je bloedverdunners inneemt

. je regelmatig neusbloedingen hebt

Onze partners