Hoe proper is het vlees op ons bord?

13/10/17 om 11:23 - Bijgewerkt op 16/10/17 om 06:50

Het overmatige gebruik van antibiotica heeft de poort geopend naar steeds meer resistente bacteriën, waarvan sommige levensbedreigend zijn. In welke mate draagt de industriële veeteelt daartoe bij? Het voedselagentschap stelt gerust. 'Vlees en vis die de antibioticanormen overschrijden komen Europa niet binnen, net zomin als chloorkippen en hormonenvlees.'

Ons jarenlange foute gebruik van antibiotica heeft zware gevolgen. Een dodentol van 25.000 mensen per jaar in Europa is niets om licht overheen te stappen. Hoog tijd dus om het probleem grondig aan te pakken. Dat is wat de Europese Unie doet met het programma One Health. 'Het actieplan heeft als doel de antibioticaresistentie bij mens en dier te bestrijden via een globale aanpak', stelt Jean-François Heymans, directeur dierengezondheid van het Federaal Agentschap voor de Voedselveiligheid (FAVV). Het voedselagentschap maakt zo eindelijk werk van een prioriteit waar de Wereldgezondheidsraad al sinds 2011 op aandringt.
...

Verder lezen?

Lees elke maand gratis 3 artikelen

Ik registreer mij Ik ben al geregistreerd
of

Knack-abonnees hebben onbeperkt toegang tot alle artikelen van Knack

Ik neem een abonnement Ik ben al abonnee

Onze partners