Hoe minder oestrogeen, hoe trager de vetverbranding

06/10/11 om 15:07 - Bijgewerkt om 15:07

Het is geen geheim dat vrouwen ronder worden wanneer ze de menopauze naderen. Gemiddeld komen ze 3 kilogram aan. Die Bourgondische neiging heeft te maken met de verminderde productie van vrouwelijk hormoon oestrogeen. Is er iets aan te doen?

Het is geen geheim dat vrouwen ronder worden wanneer ze de menopauze naderen. Gemiddeld komen ze 3 kilogram aan. Die Bourgondische neiging heeft te maken met de verminderde productie van vrouwelijk hormoon oestrogeen. Is er iets aan te doen?

Veel vrouwen geloven dat gewichtstoename onvermijdelijk bij de overgangsjaren hoort. De meesten komen enkele kg bij, zelfs als ze weinig wijzigen aan hun eetgedrag en regelmatig sporten. Die toename is onder meer een gevolg van de veranderende hormoonhuishouding.

In het oktobernummer van het vakblad Cell Metabolism publiceren wetenschappers nieuw onderzoek naar de effecten van oestrogeen op de hersenen. Het vrouwelijk hormoon heeft specifieke receptoren in de hersenen die het metabolisme beïnvloeden. Bij proefdieren is het ondertussen een feit: schakel bij vrouwelijke proefmuizen de alfa-oestrogeenreceptoren in een bepaalde hersenregio uit en ze worden zeer dik zonder meer te eten.

Schakel diezelfde receptoren in een andere hersenregio uit en de proefmuizen blijven op hun zelfde gewicht terwijl ze veel meer eten. Als dat zelfde mechanisme ook bij mensen speelt, ligt een interessant onderzoeksdomein open voor specifieke hormoonpreparaten die vrouwen helpt slank blijven in de overgang.

200 calorieën minder per dag Gewichtstoename in de overgangsjaren is niet alleen het gevolg van een verminderde oestrogeenproductie in de eierstokken, maar komt ook door te veel eten: wie somber gestemd is, zoekt vaker troost in zoetigheden of vette snacks. Sombere buien komen nu eenmaal vaker voor in de overgang. Maar zelfs als je je eetgedrag perfect onder controle hebt en altijd goedgezind bent, neig je naar enkele kilo's meer.

Dat komt omdat het vrouwelijk hormoon oestrogeen ook een rol speelt in de snelheid waarmee we voedsel verbranden. Hoe minder oestrogeen, hoe trager de vetverbranding. Wanneer de eierstokken chirurgisch verwijderd worden of met medicamenteus uitgeschakeld, worden vrouwen bijna steeds met gewichtstoename geconfronteerd. Met de huidige hormoonsubstitutietherapie zwengel je de verbrandingssnelheid weer wat aan, maar onvoldoende om te zorgen voor een slanke lijn.

Vanaf 40 à 45 jaar hebben we gemiddeld 200 calorieën per dag minder nodig om op hetzelfde gewicht te blijven, omdat verbrandingssnelheid, VO2 max (de maximale hoeveelheid zuurstof die je kan verbruiken gedurende één minuut) en spiermassa verminderen. De beste manier om dat te bereiken is omschakelen naar gezondere eetgewoonten, minder vet eten, meer groenten en fruit en (nog) meer te bewegen. Gerichte hormoonsubstitutietherapie die ook het metabolisme aanpakt, ligt voor de volgende generaties in het verschiet.

Marleen Finoulst,Bodytalk

Onze partners