Hoe lang stappen om een dubbele cheeseburger te verbranden?

24/04/13 om 15:12 - Bijgewerkt om 15:12

Lichaamsbeweging heeft veel minder impact op het lichaamsgewicht dan de meeste mensen denken.

Hoe lang stappen om een dubbele cheeseburger te verbranden?

© Thinkstock

In de strijd tegen overtollige kilo's worden allerlei initiatieven ontwikkeld. In New York kan je bijvoorbeeld op de menukaart van een fastfood restaurant aflezen hoeveel calorieën de gerechten bevatten. Zo bevat een Burger King, dat is een hamburgerbroodje met 2 lapjes rundvlees, 2 lapjes smeltkaas, wat slablaadjes, augurkjes, ketchup en mosterd, 487 calorieën. Niet mis, maar niemand lijkt er wakker van te liggen.

Een student van de Texas Christian University kwam op de idee om het anders aan boord te leggen. In plaats van het aantal calorieën, maakte hij menukaarten waarop aangegeven staat hoeveel minuten je stevig moet doorstappen om een bepaald gerecht te verbranden. Laat dat voor een Burger King neerkomen op ongeveer 2 uur stevig wandelen.

Driehonderd deelnemers werden uitgenodigd in een fastfoodrestaurant. Ze kregen 3 types menukaarten: zonder calorieën, met calorieën of met de tijd dat je stevig moet stappen om de gerechten te verbranden. De groep die de laatste menukaart kreeg, at beduidend minder dan de groepen met de menukaarten zonder en met calorie-aanduiding. Het aangeven van de calorieën had geen enkel effect.

Calorieën zijn te abstract. De inspanning die er tegenover staat, spreekt meer tot de verbeelding. Het onderzoek werd recent voorgesteld op een meeting in Boston.

Onze partners