Hoe kan je je kind stimuleren in het zindelijk worden?

26/08/16 om 14:44 - Bijgewerkt om 14:43

Nu 1 september met rasse schreden nadert, geeft Kind en Gezin nog enkele weetjes en tips mee aan ouders van peuters en kleuters.

Hoe kan je je kind stimuleren in het zindelijk worden?

© iStock

Belangrijkste regel om te onthouden is dat je zindelijkheid kan stimuleren, maar niet mag forceren. Een kindje onder tijdsdruk droog proberen te krijgen voor de eerste schooldag geeft alleen maar stress en kan leiden tot een foute plastechniek.

Het kindje moet er klaar voor zijn en moet het vooral zelf ook willen.

Vanaf 18 maanden kan je je kind stimuleren in het zindelijk worden. Je kan al een potje in huis halen, je kind meenemen wanneer jij zelf naar het toilet gaat, boekjes over dit onderwerp voorlezen of video's bekijken.

Tijd tot 5 jaar

Er is een verschil tussen "droog zijn" en "zindelijk zijn". Een droge luier wil niet zeggen dat je kind al zindelijk is. Een kind is zindelijk wanneer het bijvoorbeeld tijdens een autorit aangeeft dat het naar het toilet moet, maar zich nog even kan inhouden.

Doordat kindjes al vroeg mogen instappen in de kleuterschool zouden we het haast vergeten, maar een kind heeft tot de leeftijd van 5 jaar de tijd om zindelijk te worden overdag en tot de leeftijd van 7 jaar om 's nachts zindelijk te worden.

Instappertjes die straks aan hun schoolcarrière beginnen, krijgen dus best wat reservekledij mee in het boekentasje voor het geval er zich een ongelukje voordoet. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners