Het leven van een president: 'gezondheidstips' van Barack Obama

06/07/16 om 10:22 - Bijgewerkt om 10:26

Hoe houdt Barack Obama zijn veeleisende job vol? The New York Times vroeg het zich af en ontdekte enkele opvallende presidentiële gewoontes.

Het leven van een president: 'gezondheidstips' van Barack Obama

Barack Obama houdt (in het bijzijn van de media) ook wel van een hamburger af en toe. © Reuters

Dat de man een druk leven heeft, lijdt geen twijfel. Barack Obama is vader, echtgenoot, maar bovenal president van de Verenigde Staten. Allemaal in één. Dat betekent lange dagen en lange nachten. The New York Times probeerde in een interessante longread een beeld te schetsen van hoe Obama zijn tijd doorbrengt wanneer hij zich thuis in het Witte Huis bevindt.

Na het avondeten met de First Lady en hun twee dochters, Malia en Sasha, om 18.30 uur, trekt hij zich meestal terug in de Treaty Room, zijn privébureau, van het Witte Huis. Obama noemt zichzelf een nachtraaf en hij geniet van de lange uren, meestal 4 tot 5 uur, die hij alleen kan doorbrengen. Terwijl heel wat presidenten hun energie halen uit contacten met andere mensen, is Obama liever alleen met zichzelf, zegt historicus Doris Kearns Goodwin in de Times.

Die eenzame momenten zijn volgens zijn medewerkers extreem belangrijk voor de president om zijn gedachten op een rijtje te kunnen zetten en zich te ontspannen. Hij geeft er met plezier zijn slaap voor op. (Obama slaapt slechts zo'n 5 uur per nacht).

Toen Obama pas in het Witte Huis was, ontspande hij zich na het eten steevast met een partijtje pool van drie kwartier, om daarna zijn kinderen in bed te stoppen. Nu zijn dochters allebei tieners zijn, gaat de president tegenwoordig meteen naar de Treaty Room, die haar naam kreeg door de vele historische documenten die er zijn ondertekend, waaronder het vredesprotocol die de Spaans-Amerikaanse oorlog in 1898 beëindigde.

Sport op tv

Obama brengt zijn tijd daar door met het schrijven van speeches en het lezen van briefings die hem door zijn medewerkers om 20 uur worden bezorgd. Ook neemt hij elke dag tien brieven van gewone Amerikanen door. Verder leest hij romans, speelt wat Words With Friends op zijn iPad of kijkt hij naar een sportkanaal op televisie, desnoods met het volume uit. Vaak gaat hij pas om 2 uur 's nachts slapen om vervolgens alweer om 7 uur uit de veren te zijn.

Ondanks zijn reputatie als fervente hamburgerliefhebber, vermijdt Obama junkfood en cafeïne als hij laat opblijft. De president drinkt sowieso al niet vaak koffie of thee en verkiest doorgaans ook water boven frisdrank.

Zeven amandelen

Zij die dicht bij hem staan, onthulden aan de Times daarnaast een merkwaardige gewoonte van de president. Hij eet namelijk regelmatig zeven licht gezouten amandelen. 'Michelle en ik moesten altijd lachten. Geen zes, Geen acht', zegt de persoonlijke kok van de Obama's tot 2014 in de Times. 'Het moesten er altijd zeven zijn.'

De amandelfetisj van Barack Obama is dan ook zo slecht nog niet. Amandelen zijn een van de gezondste voedingsmiddelen die er zijn. Ze zijn rijk aan enkelvoudig onverzadigde vetzuren en helpen de cholesterol op een gezond niveau houden. Amandelen zijn bovendien een goede bron van het antioxidant vitamine E, dat het verouderingsproces tegengaat.

Gedaan met beslissingen

Obama grapt soms over zijn leven na het presidentschap. Volgens een insider droomt hij ervan om naar Hawaï te verhuizen en daar een t-shirtwinkeltje te openen dat slechts één maat (medium) en één kleur (wit) verkoopt. De bedoeling: nooit meer beslissingen hoeven te nemen.

De president heeft nog zes maanden in het Witte Huis te gaan voor hij zijn droom misschien kan waarmaken. Maar om te beginnen, zal hij eerst de tijd nemen 'om drie, vier maanden enkel en alleen te slapen', zo zegt hij zelf. (TE)

Onze partners