Het gezonde ontbijt van Bart De Wever

07/03/13 om 15:36 - Bijgewerkt om 15:36

In de stress van de ochtend vliegen de Belgen de deur uit om op tijd op school of op het werk te zijn. Dat overkomt Bart De Wever alvast niet, ondanks zijn drukke agenda, kijkt hij iedere ochtend uit naar zijn gezond ontbijt.

Het gezonde ontbijt van Bart De Wever

© Belga

Een gezond ontbijt is nodig voor een gezond leven. Die wijsheid wordt er in gestampt, en toch slaan 1 op de 5 Belgen de eerste maaltijd over. In de stress van de ochtend vliegen ze de deur uit om op tijd op school of op het werk te zijn. Dat overkomt Bart De Wever alvast niet, ondanks zijn drukke agenda, kijkt hij iedere ochtend uit naar zijn gezond ontbijt.
"Het ontbijt is de enige maaltijd die ik in alle rust thuis kan eten, en dus niet achter mijn bureau of tijdens een vergadering," zegt De Wever in Bodytalk. "Sinds mijn gewicht gestabiliseerd is zes maanden geleden eet ik ongeveer elke ochtend bijna exact hetzelfde. Dat klinkt eentonig, maar ik heb dit modelontbijt zelf samengesteld uit ingrediënten die ik graag eet. Mijn dagelijks ontbijt bestaat uit verse sla, geraspte wortel, grijze garnalen en blokjes surimi met wat extra vierge olijfolie en fleur de sel. Daarbij eet ik 3 zwarte pompernikkel-boterhammen en magere fruityoghurt. Dit bevat veel proteïnen en vitaminen, maar heel weinig koolhydraten. Alles samen bevat mijn ontbijt tussen de 550 en 600 calorieën, iets waar ik ook heel bewust mee bezig ben."

Slanker door ontbijt Heel wat mensen beweren 's morgens geen hap door hun keel te krijgen. Toch loont het de moeite om de geskipte maaltijd in eer te herstellen. Mensen die regelmatig ontbijten zijn over het algemeen gezonder en slanker, dat blijkt uit diverse studies waarin ontbijters en niet-ontbijters vergeleken worden. Wie de eerste maaltijd overslaat, neemt in de loop van de dag meestal meer calorieën op dan wie ontbijt. Wie ontbijt is zelfs slanker die wie niet ontbijt. Zowel mannen als vrouwen die nuchter starten, verorberen in de loop van de dag meer vettige en minder gezonde producten. Of die voedingsgewoonten louter aan het al dan niet ontbijten moeten worden toegeschreven, is niet helemaal zeker. Vermoedelijk leven mensen die regelmatig ontbijten over het algemeen gezonder en bewegen ze meer. Wie met gezondheid bezig is, is namelijk minder geneigd de eerste maaltijd over te slaan en wordt minder vaak met overgewicht geconfronteerd. Overigens moet je niet te veel eten 's morgens, anders zou je ook later op de dag geneigd zijn te overeten. Een licht tot matig ontbijt is ideaal voor mensen die neigen naar overgewicht.

Lees meer over:

Onze partners